mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

  • YU GRUPA: JUGOSLAVIJA - TO JE JEDNA OD NAJLEPŠIH ZEMALJA U KOJOJ SAM ŽIVEO

  • MUSTAFA NADAREVIĆ: POLITIČARI SU BOLJI GLUMI

  • ČARLS BUKOVSKI: KAD TE PONEKAD UHVATI TUGA, IMA RAZLOGA ZA TO

  • VESNA TRIVALIĆ OTKRILA ZAŠTO SE POVUKLA: JA SAM SADA DUBAJSKA DOMAĆICA I BITNA MI JE SAMO JEDNA...

  • JE LI SAMO ''BOLONJA'' KRIVA?

  • NOVINARKA DAJE OTKAZ ZBOG CENZURE NA RTV-U

  • TRAŽI SE POMOĆ ZA BAKU KOJA ŽIVI OD PRODAJE CVEĆA

bakJedna jedina pošiljka sjemenki piskavice iz Egipta najvjerovatnije je uzrok smrtonosne epidemije koja je u Njemačkoj ubila 49 ljudi. Ista ta pošiljka smatra se uzročnikom zaraze i u Francuskoj.Evropska Agencija za kontrolu hrane (EFSA) pozvala je Evropsku komisiju da spriječi bilo kakvo buduće konzumiranje sumnjivih sjemenki i savjetovala nekonzumiranje klica ili proklijalog zrnevlja ako nisu potpuno termički obrađeni.

Podsjetimo, više od 4.100 ljudi u Europi i SAD-u zaraženo je ešerihijom koli nakon izbijanja epidemije u Njemačkoj i Francuskoj.
-Analizom informacija iz Njemačke i Francuske došli smo do zaključka kako su egipatske piskavice veza između uzgajivača klica-, potvrdili su iz EFSA-e i dodali kako bi i ostale pošiljke piskavice uvežene iz Egipta od 2009. godine do danas mogle biti zaražene, i kako će se u svim zemljama uvoznicama sprovesti detaljna istraga sumnjivih sjemenki.
Inače, piskavica je vrlo uobičajen sastojak indijske kuhinje. U zemljama Sredozemlja uzgaja se kao ljekovita biljka. Cvijeta u junu i julu, a sjeme se bere u avgustu. Ona je svojevrsni zimski eliksir čije antivirusne moći ne ublažavaju samo prehladu i grip, nego spriječavaju nastanak njihovih simptoma. Njene sjemenke smatraju se i odličnim začinom.

 

 

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Videoteka


yw1
zanimljivosti1

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura