mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

  • YU GRUPA: JUGOSLAVIJA - TO JE JEDNA OD NAJLEPŠIH ZEMALJA U KOJOJ SAM ŽIVEO

  • MUSTAFA NADAREVIĆ: POLITIČARI SU BOLJI GLUMI

  • ČARLS BUKOVSKI: KAD TE PONEKAD UHVATI TUGA, IMA RAZLOGA ZA TO

  • VESNA TRIVALIĆ OTKRILA ZAŠTO SE POVUKLA: JA SAM SADA DUBAJSKA DOMAĆICA I BITNA MI JE SAMO JEDNA...

  • JE LI SAMO ''BOLONJA'' KRIVA?

  • NOVINARKA DAJE OTKAZ ZBOG CENZURE NA RTV-U

  • TRAŽI SE POMOĆ ZA BAKU KOJA ŽIVI OD PRODAJE CVEĆA

splitprideSplitska Parada ponosa, druga po redu, završila je bez incidenata. Uže središte grada okupirale su jake policijske snage, na osiguranju je bilo angažirano čak 900 policajaca, a policijski helikopter u niskom letu nadzirao je sve kritične lokacije.

Okupljanje je počelo već oko 13 sati na splitskom Đardinu, a desetak minuta prije 15 sati povorka je krenula prema Rivi praćena jakim policijskim snagama pod punom spremom. Đardin je već oko podneva bio pun šarenih zastava, balona, truba i transparenata.

Sudionici povorke nosili su mnoštvo transparenata, među ostalim "Moj partner je moja obitelj", "Jednaki pred zakonom", "Različite ljubavi, jedanka prava", "Riva je moj dnevni boravak", "I pederi su radnici", "I mi plaćamo porez", "Došlo vrijeme da se cure žene", itd.

Na Rivi je održan prigodni program, a antigay prosvjednici, kojih se okupilo više stotina na istočnom dijelu Rive bili su na sigurnoj razdaljini od sudionika povorke zahvaljujući kordonu specijalaca.

Ove godine, za razliku od prošle, nije bilo niti mnogo pogrdnih riječi upućenih sudionicima povorke. Ipak, privedeno je četrdesetak ljudi.

Na Rivi su bile također postavljene barikade, na snazi je bila posebna regulacija prometa. Riva je praktično bila ispražnjena, kako bi se osigurala sigurnost povorke, u kojoj se uz europarlamentarce i ministre Vlade Zorana Milanovića našao i veliki broj novinara. Splitski Pride izazvao je nezapamćeni interes medija.

Sanja Juras iz udruge "Kontra" istaknula je kako je "jako pozitivno" što su tu bili i ministri iz hrvatske Vlade.

"Mi očekujemo da se kroz promjenu Obiteljskog zakona uvedu odredbe koje ne bi diskiminirale istospolne zajednice u Hrvatskoj", rekla je Juras.

Skupina koja se nazvala mladom splitskom inteligencijom postavila je uoči Pridea zastavu duginih boja u Ulici slobode u Splitu.

"Kao što vidite, ima nas koji mislimo da je vrijeme za obnovu splitskog slobodnog duha, odnosno kojima je dosta skrivanja trenutne političke vlasti od vlastitih građana, a u ovom slučaju vlastitih građana LGBT orijentacije, iza cirkusantskih dosjetki i sramotnih zabrana", piše u njihovom priopćenju.

2011. godine usprkos kamenju, suzavcima, topovskim udarima i petardama održan je prvi Splitski Pride koji je za posljedicu imao porast svijesti o položaju LGBT osoba u hrvatskom društvu, te je osnažio LGBT aktivizam u Splitu, naveli su organizatori.

Tina Jelin - Dizdar, RFE
 

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Videoteka


yw1
zanimljivosti1

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura