mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

pisanje vas moze ubiti

4h izjutra. Nisam sigurna da li je u pitanju nesanica ili trenutak inspiracije. Zasigurno znam da me boli glava od crne kafe i cigareta. Nebrojano puta obećala sam sebi da se ovakvi ekscesi neće ponavljati.Tekst? Najmanji problem da napišem i izfilozofiram tridesetak rečenica na bilo koju temu. Ali naslov? Ubija me ideja da on mora biti spektakularan, neponovljiv i originalan. Držaće me budnom minimum još pola sata. Upravo, za tih pola sata mogu da doživim infarkt usled prekomerenosti svojih divnih poroka. Kafa, cigarete, olovka, papir, slagalica. Bogu hvala, nikada alkohol.U zastoju maštovitosti popijem i po koju čašu soka zbog šećera i crtam kvadratiće, cvetiće, ljudske oči na delu papira gde će biti taj famozan naslov. Ponekad stignem i da ih obojim, osenčim dok čekam ideju koja će da zadovolji moja naizgled jednostavna očekivanja.

Autorka: Katarija Pajić

Vreme kao da ima svoj sat, koji nije moj. Sviće. Ja još budna i zamišljena kao da ću otkriti najneophodniju stvar za čovečanstvo. Životinje i saobraćaj kreću polako sa svojim oglašavanjem iritirajući moju tišinu obojenu raznovrsnom muzikom koju u normalnim okolnostima nikada ne bih slušala. Sve je nakaradno, prljavo i zagušljivo.Redovi mojih slova, radni sto, pepeljara, zaleđena kafa od prethodnog dana. Adrenalin raste brzinom koja me još više maltretira i ganja da što pre završim tekst. O bih, tako rado, ali znam da i po završetku neću biti u stanju da se vratim u normalu još par sati. Međutim, tešim se, niko još nije umro od nespavanja. U najgorem slučaju mogu da iscrpim svoje mentalne i fizičke kapacitete, padnem u insomniju, agoniju ili epizodnu depresiju.To bi svakako bilo privremeno i opet bih se vratila starim modelima ponašanja.Taj nepoznati i nepozvani crv u meni doćiće ponovo da se poigrava mojim dragocenim vremenom, maštom i snom.

Neprirodno mi je stvaranje uobličeno redom i rasporedom. Možda smrtno grešim. Malo više racia i strpljenja, manje nagona i eto pristojnog čoveka. Interesantani su mi podaci da su svi veliki umetnici bili na ivici ludila, genijalnosti i poroka. Pojedini , naravno, popunjavali su sve tri kategorije. Čvrsto verujem da ne bi bili velikani da ih nisu zadesile takve blagodeti po čovečanstvo i nesreće po njih same. Obično na rubu egzistencije,napušteni od ljudskog roda, samotnjaci ili sa čoporom dece reda radi, u svom svetu imaginacije, provodili su noći i dane posvećeni nekom svom idealu. Opet, tešim se. Ne uklapam se još uvek u tu čudesnu sliku. Imam još vremena da se spasem..... voziću biciklu, trčati, šetati kao nekada filozofi i več će mi nešto sinuti. Nadam se samo da ulične svetiljke rade celu noć, ne sećam se, promakao mi je taj detalj.

Bilo bi mi nepodnošljivo da umrem brzo bez neke opake i duge bolesti koja će mi dati vremena da ispijam kafu, pišem i zabavljam se nedaćama i izazovima koje će mi život doneti. Pomisao na one dušebrižne ljude koji nariču nadamnom i prepričavaju moje loše navike bez ikakve ideje o njihovoj bezuslovnoj pomoći mom stvaralaštvu. U ovakvom scenariju, ne prihvatam svoj prelazak u večni život. Možda je infarkt bolji....naći će me za stolom međ papirima i spomenuće ih kroz priču, onako usput dok budu večerali meso ili ribu, u zavisnosti da li je mrs ili post. Kakve sam sreće, pomisliće da su to bili neplaćeni računi koji su doveli do mog potpunog sloma. Ne, hvala.Ne odgovara mi ni ovaj scenario.

Pamet u glavu! Više sna, manje šećera i nikotina,više kiseonika. Ah......evo i naslova

" Pisanje vas može ubiti".

Izvor: kreativnopisanje.org

Fotografija: theodysseyonline.com

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura