mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

Orhan Pamuk U Turskoj su svi uplaseni

Turski nobelovac oštro kritikovao vladu zbog progona novinara i uskraćivanja prava ženama.

Najveći turski pisac Orhan Pamuk objavio je novi roman i posle dužeg ćutanja progovorio onako kako on to samo zna i ume: oporo, bez mnogo biranja reči.

„Najgora stvar je što je ovde (u Turskoj) prisutan strah. Osećam da su svi uplašeni. To nije normalno. Sloboda javnog izražavanja je pala na najniži nivo", izjavio je Pamuk povodom objavljivanja novog romana koji sredinom ove sedmice treba da se pojavi na knjižarskim policama.

Jedini turski nobelovac u izjavi listu „Hurijet" optužio je vladu da progoni novinare i da ih na razne načine šikanira kada joj ne aplaudiraju.

„Mnogi moji prijatelji kažu mi da je ovaj ili onaj novinar izgubio posao. Sada su čak izloženi šikaniranju i oni novinari koji su veoma bliski vladi", kaže Pamuk, ukazujući na problem koji u poslednje vreme veoma prisutan u Turskoj.

Prema lokalnim medijskim udruženjima i nevladinim organizacijama, u zatvorima sada na suđenje čeka 20 novinara, protiv 150 je otvoren sudski proces, dok je 400 izgubilo posao ili su bili prisiljeni da ponesu ostavku. Među njima su i mnoga u Turskoj poznata imena. Na udaru su se našle i društvene mreže, ali i dopisnici stranih medija (Si-En-En, Bi-Bi-Si, „Tajms") koji u svet šalju „lažnu sliku" o Turskoj.

„Sloboda medija je sada na najnižem nivou u poslednjih nekoliko decenija", tvrde u medijskim udruženjima.

Pamuk je u izjavi istanbulskom listu kritikovao predsednika Tajipa Erdogana i zbog nedavne izjave da žene i muškarci po prirodi ne mogu biti jednaki

Pamuk je u izjavi istanbulskom listu kritikovao predsednika Tajipa Erdogana i zbog nedavne izjave da žene i muškarci po prirodi ne mogu biti jednaki, da je bog predodredio da one rađaju i podižu decu.

„Naša religija (islam) odredila je mesto žene (u društvu) –materinstvo... To ne možete objasniti feministkinjama jer one ne prihvataju koncept materinstva", rekao je krajem prošlog meseca Erdogan, što je izazvalo oštra reagovanja i u zemlji i u svetu.

Novi roman „Kafamda bir tahafik" (što bi se moglo prevesti kao „Nešto strano u mojoj glavi") Pamuk je pisao, kako je potvrdio u video-izjavi, poslednjih šest godina. To je priča o Mevlutu, uličnom prodavcu boze, njegovoj ljubavi, položaju žena, svakodnevnim susretima sa ljudima, o dilemama koje se vrte u njegovoj glavi. Na 480 stranica on govori o promenama koje su se desile u Istanbulu od 1969. do 2014. godine: razvoju voljenog mu grada, u kome je prvi put zaplakao, svakodnevnom životu, o dođošima, novim navikama koje rađa novo vreme...

Orhan Pamuk (62) se u poslednje vreme sve ređe oglašava („Valjda sam ostario"), ali kada progovori, kao što je to slučaj sada, onda on nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Prošle godine podržao je demonstrante na istanbulskom trgu Taksim, koji su danima protestovali kritikujući Erdogana zbog „diktatorske vladavine".

„Problem je ovde u tome što se Erdogan ponaša kao stari vladari tridesetih godina prošlog veka. On radi sve, kontroliše sve. On kaže: 'Ja imam iza sebe 50 odsto glasova. Ućutite.' Tačno je da ima 50 odsto (glasova), ali mi imamo 72 miliona stanovnika koji nisu svi kao on (Erdogan)", izjavio je tada nobelovac.

Pamuk se zbog svojih izjava jedno vreme potucao i po sudovima, pošto je javno govorio o onome o čemu su drugi ćutali kao zaliveni. Našao se na optuženičkoj klupi sredinom prošle decenije kada je jednom švajcarskom listu izjavio: „U Turskoj je ubijeno 30.000 Kurda i milion Jermena." To je dotad bila tabu tema i nacionalisti su ga odmah optužili da je izdao zemlju. Još mu to nisu oprostili. Turska se zbog toga našla na udaru žestokih kritika u svetu i sudski postupak je prekinut zbog „proceduralnih propusta". Tako je izbegnut skandal jer je Pamuk već bio kandidat za Nobelovu nagradu za književnost, koju je dobio 2006. godine.

Izvor: tekst je na cenzolovka.rs objavljen u decembru 2014. godine

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura