mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

crnogorski-kolorado-oduzima-dah
Zbog niskog vodostaja rafting na Tari u avgustu idealan za mirniji spust. Važno je na splavaranje ići sa registrovanim firmama.

SUZA Evrope, kako je zbog bistrine prozvana reka Tara, u letnjim mesecima postaje osmeh Starog kontinenta. Britanci, Nemci, Francuzi, Holanđani, Rusi, uz sve veći broj Srba i domaćine Crnogorce okupljaju se na Tari sa istim ciljem - da prvi ili ko zna koji put po redu udahnu prirodne lepote i dožive udar adrenalina na raftingu u najdubljem kanjonu u Evropi.

Iskusni "rafteri" kažu da je ovaj period idealan za one koji nemaju hrabrosti da se u avanturu otisnu u maju i septembru, kada reka ume i da "divlja". U julu i avgustu, Tara je pitomija i sporija, pa je spust u ovom periodu praznik za oči zbog prirodnih lepota kanjona.

- U avgustu preporučujemo dolazak svima, od penzionera, do dece jer je vodostaj nizak, pa mogu uživati u relaksiranoj vožnji - kaže vlasnik turističke agencije "Eksplorer" Luka Bulatović. - Rafting je svake godine sve popularniji jer turisti žele aktivni odmor, neće da se sve vreme izležavaju na plaži.

Više je mogućih relacija, za najatraktivniju važi Brštanovica - Šćepan polje, gde, kako kažu skiperi, "voda poludi", a u dužini od 17 kilometara prolazi se oko 20 bukova. Nešto mirniji je put od Splavišta do Žugić luke koji traje 14 kilometara i vodi pored najkraće reke u Evropi, Ljutice koja svoj naziv opravdava brzinom. Atraktivnosti ovog pravca doprinosi činjenica da se prolazi ispod čuvenog mosta na Đurđevića Tari od čije impresivnosti zastaje dah.

Koju god rutu odabrali, pravila su ista. U čamac se ne ulazi bez kacige i prsluka, ali je preporučljivo nošenje specijalnog neoprenskog odela koje se dobija u kampu pre polaska. Ono greje i upija vodu što je veoma važno jer čak i kad na suvom prži, temperatura vode ne prelazi 12 stepeni. Na početnoj tački raftinga skiperi održavaju kratak kurs polaznicima o sigurnosti i pravilima ponašanja u čamcu.

crnogorski-kolorado-oduzima-dah-2

- Upozorio bih turiste iz Srbije da se pre rezervacije aranžmana dobro raspitaju o agenciji. Važno je da dolaze kod registrovanih firmi koje moraju da imaju opremu sa sertifikatima, obučene skipere. Nikad firma nije napravila propust, uvek su to bila fizička lica. Ko vam ne da račun, ne idite kod njega - savetuje Bulatović.

Nakon brige o bezbednosti, preostaje samo - uživanje. A ono je zagarantovano jer "crnogorski Kolorado" mami nestvarnim pejzažima, poput crnog i belog bora koji rastu iz kamena.

crnogorski-kolorado-oduzima-dah-3

SPECIJALNI POPUSTI

U ponudi su jednodnevni rafting aranžmani čija cena je 40 evra, ali i višednevni koji obuhvataju smeštaj u bungalovima i obroke. Cena trodnevnog aranžmana sa organizovanim prevozom iz Novog Sada i Beograda je 110 evra, dok oni koji dođu svojim automobilom plaćaju 75 evra. Neke agencije imaju specijalne popuste za dame.

Izvor: novosti.rs

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura