mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

plava zastavica Jadranu Crnoj Gori plaza proglaseno ekoloski

Čak 25 plaža u Crnoj Gori ove godine je ponelo prestižno međunarodno priznanje "Plava zastavica" koje se dodeluje morskim dobrima koji ispune čak 32 ekološka kriterijuma

Koliko je ovo veliko priznanje najbolje svedoči podatak da su za dobijanje "Plave zastavice" neophodni izuzetno visoki standardi iz četiri oblasti - kvaliteta morske vode, usluga i sigurnosti na plažama, zaštite životne sredine i obrazovanja i informisanja o ekološkom vrednostima.
Odluku o dobijanju "Plave zastavice" donosi međunarodni žiri koji se sastoji od predstavnika UNEP-a (Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine), UNWTO-a (Svetska turistička organizacija), ILS-e (Međunarodne federacije za spasilaštvo), EEA (Evropske agencije za zaštitu životne sredine), IUCN-a (Svetske Unije za zaštitu prirode), međunarodnog eksperta za ekološko obrazovanje, predstavnika ICOMIA (Međunarodnog saveta udruženja marina) nezavisnog eksperta za ekološko obrazovanje i predstavnika FEE (Fondacije za ekološku edukaciju), koja i sprovodi ovaj program.

Neke od plaža sa "Plavom zastavicom" u 2016.
1. Kupalište "Club Hotel Riviera" - Herceg Novi
2. Kupalište "Kalardovo" - Tivat
3. Kupalište "Blue Beach" - Budva
4. Kupalište "Paradiso" - Bar
5. Kupalište "Pearl beach" - Ulcinj

Međunarodni žiri razmatra kandidature dostavljene od strane Nacionalne komisije koju u Crnoj Gori formira Ministarstvo nadležno za poslove turizma, a koja se sastoji od predstavnika Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, ministarstava nadležnih za poslove turizma i zaštite životne sredine, Lučke kapetanije, Crvenog krsta Crne Gore i dva predstavnika nevladinog sektora.

Učešće u programu "Plava zastavica" je dobrovoljno i zavisi od inicijative korisnika kupališta. Svaki korisnik kupališta ili marine koji želi da se kandiduje za ovaj program predhodno mora da sprovede obaveznu dvogodišnju "pilot fazu" tokom koje se prati uspešnost u ispunjavanju zahtevanih kriterijuma, kao i kvalitet morske vode, na osnovu kojih stiče pravo da se kandiduje za dobijanje Plave zastavice.

U Crnoj Gori ovo priznanje se dodeljuje od 2003. godine, a broj kupališta sa Plavom zastavicom raste svake godine. Prošle godine ih je bilo 18 a ove 25 što je veoma veliko povećanje. Uz to u Crnoj Gori je i 10 kupališta uključeno u pilot fazu ovog programa, što najbolje svedoči koliko naše komšije vode računa o ekologiji.

Izvor: informer.rs

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura