mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

moj osmijeh je moja osveta

Za mnoge preživjele vrijeme nakon genocida u Srebrenici teže je od onih deset dana jula mjeseca. Ne samo zbog sjećanja na sve što su pošli, već i zbog odnosa društva prema njima u posljednjih dvadeset godina.

Dževa Avdić 1995. imala je devet godina, ratnih zbivanja se gotovo i ne sjeća. Međutim, kroz knjigu "Moj osmijeh je moja osveta" smogla je snage i opisala kako je izgledalo odrastanje nakon genocida.

"Rođena sam u augustu 1986. u Zelenom Jadru, mjestu kraj Srebrenice i do sada nikad se u nju nisam vratila", kaže Avdić.

"Ali moja golgota nije genocid u Srebrenici. Moja golgota počinje odrastanjem, u miru nakon 95. godine, kada žrtva treba dokazati ko je, a ne odakle je, kada biva izbjeglica u svojoj domovini".

"Sjećam se jedne situacije kada sam izašla na ispit i kada je profesor rekao da ćemo nas tri odgovarati, ali ako ja dobro odgovorim da ćemo sve tri proći. Tako je i bilo", prisjeća se Dževa Avdić.

'Jedinstvena poruka'

"Odgovorila sam i on je rekao da je dovoljna šestica. Ja sam ga molila za drugo pitanje, a on je otvorio moj indeks i rekao :'Ti si iz Srebrenice, vi uvijek nešto tražite i molite'", kroz suze se prisjetila mlada Srebreničanka.

Avdić je spakirala svoje stvari i izašla iz prostorije u kojoj je polagala ispit, a unutra joj je ostao indeks.

"Međutim, sve ove godine koje sam provela u tišini u traženju razloga zašto ljudi ne prihvataju, zašto nemaju osjećaja za žrtvu, zašto ne pokušaju razumjeti, ja sam ustvari pokušala opisati taj sav svoj bol".

"Osjećaj ponosa da izađem i kažem ko sam, šta sam, šta sam proživjela. Jedinstvena poruka moje knjige je da ustvari pored svog bola i okrutnosti koji sam preživjela pokažem i dokažem da dobrota i dobro uvijek pobjeđuju", poručila je Dževa Avdić.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura