mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

Balkan-bez-mrznje-i-Podgorica-oblijepljena-naljepnicama-Dijalog-je-sloboda

"Dijalog je sloboda" ima za cilj jačanje veza između različitih aktera civilnog društva, kao i da napomene na bitnu funkciju dijaloga u izgradnji ljudskih veza", navodi se u saopštenju NVO "35mm"

Jedanaest velikih gradova u Jadranskom bazenu, na Balkanu i na Kavkazu, a među njima i Podgorica, udružili su se kako bi pokazali snažnu volju za dijalogom, saopšteno je iz NVO "35mm"

U saopštenju se dodaje da su Podgorica (Crna Gora), Beograd (Srbija), Bukurešt (Rumunija), Kieti (Italija), Larisa (Grčka), Mostar (Bosna i Hercegovina), Priština (Kosovo), Sofija (Bugarska), Tirana (Albanija), Zagreb (Hrvatska) i Gjumri (Jermenija) su oblijepljeni naljepnicama koje nose jednostavnu ali snažnu poruku: "Dijalog je sloboda".

"Kampanja je dio aktivnosti projekta "Balkan bez mržnje" koji je sufinansiran od strane Evropske komisije kroz program Erasmus Plus, koji želi da podstakne kulturu „Ne mržnji" (No hate) i interkulturalni dijalog u cijeloj balkanskoj regiji i šire. U tom kontekstu, "Dijalog je sloboda" ima za cilj jačanje veza između različitih aktera civilnog društva, kao i da napomene na bitnu funkciju dijaloga u izgradnji ljudskih veza. Našu svakodnevicu karakteriše slijepa i iracionalna mržnje. Svaki dan vidimo nove ograde izgrađene tamo gdje bi trebalo da bude solidarnost. Dezorijentisani smo zbog hiljada strahova, od kojih je većina nastala usljed neznanja i dovela do zavisnosti, izolacije, homofobije, vjerskih sukoba i terorizma. Da bi uspostavili dijalog moramo se osloboditi mrtvih utega kao što su predrasude, mržnja, stereotipi, verbalno i fizičko nasilje. U isto vrijeme moramo ostvariti našu znatiželju, kritičko razmišljanje i samopoštovanje. Kad god koristimo dijalog dijelimo znanje. Dijalog je taj koji je ljude napravio slobodnima. Svi smo ljudi bez obzira na kojoj strani obale živimo, bez obzira na kulturnu pozadinu, ekonomski status, obrazovanje, vjeru, političku ili polnu orijentaciju. Stoga imamo obavezu da otvorimo svoje znanje ka susjedima, napravimo korak jedni prema drugima, da prigrlimo vrijednosti različitosti i smanjimo sukobe. To je stvar poštovanja i slobode i zbog toga je potreban dijalog", navodi se u saopštenju NVO "35mm".

U kampanji „Dijalog je sloboda", pored NVO „35mm" iz Podgorice učestvuju: Mladi za društvene promjene - Tirana (Albanija), Gayane Astoyan - Gjumri (Jemenija), Samir Skalića - Mostar (Bosna i Hercegovina), Zavod za idei - Sofija (Bugarska), Centar za podršku mladima (CPM) - Zagreb (Hrvatska), Centar za podršku mladih (YSC) - Zagreb (Hrvatska), Green Spirit - Larisa (Grčka), Identiteti - Kieti (Italija), Aktivizam Centar za mlade - Priština (Kosovo), JUNII - Bukurešt (Rumunija) i Centar za edukaciju i unapređenje društva - Beograd (Srbija).

Izvor: vijesti.me

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura