mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

privatni-vrtic-i-jasle-mali-princ-7

 

photo:portal-srbija.com
Dakle, ukoliko vam je bitno da je vaše dijete na sigurnom, da se na adekvatan način obrazuje i preprema za školu, pokušajte da premostite jaz između popularne cijene i sumnjivih uslova u kojima vam dijete boravi

Autorka: Milica Đokđurić
Ukoliko vaše dijete ide u neki od privatnih podgoričkih vrtića, a da to nijesu : Kućica, Artić Pinokio, Arso, Kockica, Čarli Čaplin, Lago – Frog, Maša ili Mali Princ- budite sigurni da ste svog mališana smjestili u ustanovu koja nema licencu za rad , tj. ne ispunjava uslove za rad sa djecom predškolskog uzrasta. Razloga za brigu u tom slučaju ima. Vrlo je moguće da Vaše dijete boravi u prebukiranoj grupi, da jede neprovjerenu hranu, da na njega pazi i da ga podučava nestručna osoba, da boravi u nehigijenskim uslovima...

Ako spadate u one roditelje koji bi tek trebalo svoje dijete da upišu u vrtić i logično ste se zapitali ko su nelegalci o kojima govorimo – evo spiska na nivou države koje nam je dostavilo Ministarstvo prosvjete na dan emitovanja emisije , dok javnost ranije nije bila obaviještena o tome : NVO „Suncokreti" PG, NVO „Čarli Čaplin" Bar, „Euromont" Bijelo Polje, NVO „Svi smo mi djeca" Podgorica, NVO „Zamak" Bar, „Dječiji snovi" Nikšić, „Iskrica" Podgorica, „Dječiji san" Podgorica, „Muzika djeci" Podgorica, Ars medica „Dječija igraonica" Podgorica, „Bambi" Bar, NVO „Čarobnjak" Tivat, „Pahuljica" Bar, „Reuda" Rožaje, i „Vuk VT" Budva.

Javna je tajna da je u Podgorici na desetine lose adaptiranih objekata sa nestručnim kadrom koji nude usluge čuvanja , vaspitanja i obrazovanja djece. Licencu nemaju, državi ne plaćaju porez, na svoju ruku uključeni su u razvoj djeteta u najosjetljivijem uzrastu. I sve to uz ignorisanje Zakona o predškolskom vaspitanju I obrazovanju, koji je jasan u dijelu šta bi sve jedan vrtić trebalo da ima da bi dobio licencu.

Nakon višemjesečnog istraživanja šarenih kućica koje nemaju potrebnu dokumentaciju za obavljanje vaspitno obrazovnog rada sa djecom doznali smo da je izbjegavanje sankcija države, za njih prava dječija igrica. Naime, većina takvih skriva se pod registracijom udruženja građana , igraonica, kulturnih centara. No, kada provirite iza ukrašenih vrata, jasno je da se po stanovima, kućama, skučenim prostorima, podrumima - čuvaju djeca, servira im se hrana I nudi usluga spavanja , dakle zarađuje se od svih onih djelatnosti koje su predviđene samo za vrtić, nikako za kulturni centar.

Privatni vrtići u Podgorici imaju gotovo identičan tretman , program i uslove čuvanja djece kao državni. Međutim, pošto su i oni prebukirani, roditelji često preko oglasa, sajtova i preporuka, odlučuju da djecu povjere na čuvanje različitim agencijama, studijima, igraonicama, u kojima nema adekvatnih uslova za boravak mališana, a koji su pri tom i jeftiniji . U jedan takav , ušla je i naša redakcija. Ljubazna gazdarica odmah nam je kazala da nije raspoložena da da izjavu, jer nema licencu, te , kako tvrdi, prikupila je sve papire i čeka da novi ministar aminuje rad njenog vrtića , koji za sad radi pod upitnim uslovima. Između ostalog, našoj ekipi se zavrtjelo u glavi od preintenzivnog osvježivača prostora kojih je bilo na nekoliko mjesta u vrtiću, a za koje su mnoga istraživanja utvrdila da su opasna po zdravlje i da mogu izazvati određene defekte.

Prostor u kojem se izvodi vaspitno-obrazovni rad trebalo bi da ispunjavaju uslove u pogledu higijenskih, ekoloških, seizmičkih, radioloških, komunalnih, urbanističkih i drugih uslova, u skladu sa Pravilnikom i Zakonom. Takođe, mora da ima adekvatan broj djece , odobren obrazovni program, obezbijeđen stručni vaspitni kadar.

One vlasnice vrtića koje su ispoštovale navedeno i uložile veći novac i druge resurse da bi dobile licencu , imale su gotovo identične ispovjesti – Nelegalaca je na stotine u Crnoj Gori, nije na nama da ih ofiramo, roditelji su jednostavno pritisnuti lošom ekonomskom situacijom , pa zbog desetak eura manje u stanju su da svog mališana povjere na čuvanje nelegalnim vrticima. Sigurni smo da će nam Ministarstvo prosvjete pomoći da riješimo ovaj problem.

I naša redakcija je njegovala sličan optimizam tokom istraživanja ove teme, no poljuljala nas je činjenica da se niko od predstavnika Ministarstva prosvjete nije pojavio u studiju da odgovori na pitanja roditelja i drugih građana , a koja se tiču najmlađih. Jer, zadatak je i Ministarstva da zaštiti roditelje i djecu od upisa u svakojake objekte koji nude usluge čuvanja djece i sprovode programe bez poštovanja Zakona. O medicinskoj njezi u takvim prostorima često nema ni govora, higijena je upitna, nastavna pomagala skromna. No, roditeljima je zbog popularne cijene i nemogućnosti da im neko pričuva dijete – to često izbor za mališana.

Dakle, ukoliko vam je bitno da je vaše dijete na sigurnom, da se na adekvatan način obrazuje i preprema za školu, pokušajte da premostite jaz između popularne cijene I sumnjivih uslova u kojima vam dijete boravi. Nisku cijenu, kroz kasniji razvoj djeteta, možete višestruko platiti, jer je predškolski period najosjetljiviji i najvažniji za intelektualni, socijalni i emotivni razvoj osobe. Zato je važno da bude kontrolisan i pedagoški ispraćen. Kada birate vrtić – obiđite objekat. Bez obzira da li je u pitanju privatna ili državna ustanova – raspitajte se o tome kome povjeravate dijete, kakav je program i organizacija rada. Tako ćete svom djetetu obezbijediti pravilno odrastanje. Konačna odluka je ipak na Vama!

Ovo istraživanje je finansijski podržala Ambasada Kraljevine Norveške i odražava isključivo stavove autorke.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura