mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

vuk-sa-vol-strita

 Nakon gledanja "Vuka s Wall Streeta" u kinu bio sam oduševljen, a da nisam znao isti tren objasniti što me oduševilo.

Piše: Raul Kevrić

Kad sam ga za potrebe ovog teksta gledao s malo jačim kritičkim odmakom, primijetio sam da je to jedan od rijetkih suvremenih filmova koji u trajanju od punih 180 minuta ni na trenutak ne izazivaju dosadu, a da se ipak ne svode samo na ispraznu zabavu i specijalne efekte. Prvi razlog za moje oduševljenje je zapravo bilo to što sam kao gledatelj zasićen remakeovima, rebootovima, sequelima, prequelima i svim mogućim otmjenim nazivima za reciklažu neke popularne i unosne ideje koja je nastala u većini slučajeva još negdje kasnih 70ih, ili ranih 80ih. "Vuk" mi je nakon dugo vremena bio prvi veliki autorski film, koji nije povezan sa 6 prethodnih, i neće biti povezan sa 6 slijedećih filmova čime mi je otvoren prostor da ga pamtim kao smislenu zaokruženu cjelinu, i ne postavljam si pitanje koji glumac će igrati glavnu ulogu kad se DiCaprio zasiti. Drugi razlog za oduševljenje je upravo individualna glumačka izvedba Leonarda DiCaprija koji je čak i kad ga se izdvoji iz ukupnog konteksta filma genijalno odglumio uspon i pad jednog hiperaktivnog burzovnog mešetara, sa svim izmjenama i transformacijama stanja svijesti koje idu uz takav životni put. DiCaprio je u istom filmu i hiperambiciozna korporativna ajkula ovisna o moći i novcu, i narkoman, i ovisnik o seksu, i čovjek koji jednim potezom stvara i uništava ljudske živote, i slomljen, usamljen i izgubljen čovjek koji je identitet poistovjetio sa materijalnim statusom i vanjskim sjajem. Svako od tih izdanja se savršeno vidi u dikciji i držanju glavnog glumca do mjere da je njegova dominacija ekranom često dovoljna da eliminira svaku dosadu, a sve što se oko njega događa služi samo kao adrenalinski ili estetski dodatak. I tako puna tri sata. Odlučio sam se vratiti na ovaj film i zato što iz navedenih razloga mislim da DiCaprio više zaslužuje Oscara za glavnu ulogu u ovom filmu, nego za onu u prošlogodišnjem "Povratniku".

Neću se u ovom osvrtu puno baviti prepričavanjem filma, ali za one koji to još ne znaju "Vuk s Wall Streeta" je biografski film burzovnog mešetara Jordana Belforta, snimljen prema njegovim vlastitim memoarima. Film se bavi njegovim usponima i padovima u poslovnom svijetu, financijskim malverzacijama, sukobima s represivnim aparatom, hedonizmom koji ide uz bogaćenje, i privatnim turbulencijama i slomovima koje nužno prolazi čovjek s tako burnim životom. Najbliža referentna točka za ovaj film je kultni "Wall Street" Olivera Stonea, s Michaelom Douglasom i Martinom Sheenom, samo s tom razlikom što je ovdje prikaz visokog korporativnog kapitalizma i ljudi koji ga stvaraju puno suroviji, brutalniji, s puno manje celofana. Ludilo Michaela Douglasa u "Wall Streetu" se naslućuje i ostavljen je prostor za mogućnost da je to ludilo njegov privatni problem. Ludilo Leonarda DiCaprija u ovom filmu se jasno vidi u svakom njegovom pokretu, i svakoj njegovoj riječi, i nema nikakve sumnje da nije lud samo on, nego su ludi i svi oko njega, a time je lud i sustav koji mu je omogućio bogaćenje. Također, u Stoneovom filmu je vrijednosni stav redatelja prema glavnom junaku vrlo jasan, dok je Scorsese nešto lukaviji, i ne gubi puno vremena na vrijednosne sudove, nego ostavlja gledatelju puni prostor za odluku o tome je li Jordan Belfort heroj modernog doba ili sociopat.

Komentirajući film s ljudima oko sebe, uočio sam da su ga mnogi interpretirali kao ispraznu glorifikaciju protupravnog bogaćenja i praznog hedonizma, i na prvu loptu film zaista može tako izgledati. U filmu ima dovoljno droge da zadivi svakog narkomana, dovoljno erotike da zadivi svakog erotomana, i dovoljno novca i skupih auta da imponira svakom mladom obrazovanom Hrvatu koji s fakulteta ide na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. I ja sam kao gledatelj dopustio sebi da uživam u svim tim elementima filma. Međutim, uz glumačku izvedbu i vizualni dojam i skupu produkciju koja izaziva oduševljenje, krajnja i jedina emocija koju film prenosi je zapravo – praznina. Ali ne ona praznina koju osjećate nakon lošeg filma. "Vuk s Wall Streeta" vas natjera da na trenutak osjetite emotivnu i karakternu prazninu glavnog junaka, a kroz to i ispraznost kapitalističke trke za profitom. Jordan Belfort je zaradio, ukrao i izgubio jako puno novca, spavao s jako puno žena, konzumirao svašta, prošao relativno nekažnjeno i napisao knjigu po kojoj je Scorsese snimio film, a niti je iz toga izvukao poentu vrijednu prenošenja, niti je proizveo ikakvu društvenu korist, niti je kroz prepričavanje svog životnog puta u dva medija o sebi otkrio išta više od popisa svoje imovine. Film čija glavna značajka je adrenalinski hedonizam završava u atmosferi koja se najbolje može opisati sa "kako došlo, tako prošlo". Razotkrivanje te banalnosti iza stjecanja i gubljenja profita, kao i banalnosti samih apstraktnih novčanih transakcija kojima se Belfort bavio bez ikakvog doticaja sa stvarnim novcem, bez stvaranja ikakve nove vrijednosti, i bez kontakta s ljudima na čije živote utječe, je vjerojatno najveći doseg filma, i bolja kritika kapitalizma od većine političko ekonomskih traktata koji se mogu pročitati na tu temu. Ovo je sloj filma koji možete propustiti ako predugo zadržite pogled na fizionomiji glumice Margot Robbie, koja je u ulozi Belfortove supruge vrlo erotizirana, vjerojatno baš zato da se poigra s površnijim dijelom publike.

Film me nije potaknuo da poželim biti Jordan Belfort, već da mu preporučim psihologa, ali me je naučio nešto o korijenima ekonomskog sustava u kojem živim i o psihološkim posljedicama ekstremnog hedonizma. I radi se vjerojatno o najboljoj ulozi Leonarda DiCaprija što je dovoljno da ga preporučim i svojim čitateljima, što god mislili o glavnom junaku. Čini mi se da posao glumca nije da etički opravda i uljepša svoj lik, nego da ga vjerno dočara.

Izvor: fiuman.hr
Fotografija: sky.com

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura