mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

0268007.48Na ulicama Medellina u Kolumbiji iza kozmopolitske fasade cvjeta jeziva trgovina djevojčicama koje često nisu starije od 10 godina. Tamošnje ulične bande u svoju mrežu regrutiraju maloljetnice, koje potom prodaju onom koji ponudi najvišu cijenu, na tzv. aukcijama djevica.

''Čuvaj kći ili će biti prodana'', ova je prijetnja jedna od najčešće izgovorenih među stanovnicima favela u Medellinu.

Ulične bande koje vladaju ovim sirotinjskim četvrtima ne samo da provode svoj ''red'' koji je iznad zakona, nego regrutiraju djevojčice u dobi od 10 do 15 godina te prodaju njihovu nevinost stranim turistima i mafijaškim šefovima na aukcijama. Cijena njihove nevinosti kreću se oko 2.000 eura.

Djevojčice mame raznim povlasticama ugodnog života

Djevojčice biraju na temelju fizičkog izgleda, te ih mame raznim čarima koje su nezamislive za siromašan život koji vode: daju im odjeću s potpisom, izvode ih u skupe restorane, nude im skupocjena pića, kokain i razne druge, nazovimo to, povlastice ugodnog života.

''Kad jednom uđu u 'povlašteno' društvo djevojčice uživaju potpunu zaštitu bandi, nitko ih ne smije dirati, maltretirati, a osobito ne oduzeti nevinost, sve dok ne dođe ključan trenutak aukcije'', objasnio je Luis Pardo, koji istražuje ovaj kolumbijski fenomen već niz godina.

Ili metak u čelo ili prihvatanje njihovih uslova

Obitelji ovih djevojčica nemaju mnogo izbora. Prihvate li ovakve uslove bandi primaju sitnu finansijsku pomoć koja ima olakšava neimaštinu i očajne uslove u kojima žive, a ako odbiju ili su prisiljeni napustiti svoje domove i otići ili čekati metak u čelo.

Tamošnjim bandama ne želi se niko suprotstaviti jer su prejake, a imaju veze i u politici i u policiji. Riječ je o ograncima dva klana organiziranog kriminala - Oficina de Envigado, koja predstavlja ostatak Escobarovog carstva i narkoparavojnog klana Urabeños.

Iznajmljuju ih za mafijaške orgije

Kada se aukcija održi, svi dokazi se uništavaju, a cijeli je proces obavijen mrežom ćutnje koju je teško razbiti. Ako neko progovori, sasvim će ga sigurno ubrzo ''progutati mrak''.

Nakon što obave svoje prvo seksualno iskustvo, djevojčice se dalje nerijetko iznajmljuju za razne mafijaške orgije te redom sve završe kao prostitutke. Ovaj je grad poznat i kao destinacija za seks turizam, u koju dolaze mnogi stranci koji dobro plaćaju kako bi se proveli.

Cijela slika realnosti u ovom gradu je prilično zastrašujuća, a na ruku bezakonju bandi idu i očajne prilike u kojima odrastaju tamošnja djeca, u kojima se prostitucija, nasilje i kriminal smatraju normalnim pojavama.
Iyvor:"Danas.hr"

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura