mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

elvis

-Učim kada svi spavaju. Samo tada je tiho, kaže Elvis Beriša, student Pravnog fakulteta, koji pored studentskih obaveza piše za nedjeljnik Monitor i radi u CEDEM- u. I sve stiže.

Piše: Maja Radević

-Jeste teško, ali želja da steknem više znanja je jača od bilo kakvog umora. Svaki trud se isplati. Od malena sam maštao da pomognem svojoj zajednici. Da bih uspio, treba da ulažem u sebe, svoje znanje i vještine, dodaje ovaj vrijedni momak.

No, ključ uspjeha je bila uloga njegovih roditelja. Kako je kazao-do četrnaeste godine ga nije interesovala škola, nije shvatao koliko je obrazovanje važno.

–Igrao sam fudbal po čitav dan. Prkosio sam porodici igrom, ističe uz smiješak Beriša.

No, ljeto nakon osnovne škole je sve promijenilo.
–Osjetio sam potrebu da pomognem roditeljima zbog teške finansijske situacije. Da ih rasteretim makar za džeparac. Nisam želio da radim teške fizičke poslove. Jeste lijep osjećaj zaraditi novac, pomoći porodici i sebi priuštiti što ranije nisam mogao...Ali nisam mogao zamisliti da čitav život istovaram gajbe povrća. To me ne ispunjava, ističe Beriša.

elvis1

Zato se posvetio školskim obavezama.
Učio.
Trudio se.
Želio da napreduje.
Da obezbijedi bolju budućnost.
No, i pored toga nije bio tipičan srednjoškolac. I tokom školovanja je nastavio da radi.

-Dolazio sam kući umoran, ali sa željom da naučim nešto novo. Umor me nije spriječavao da redovno izvršavam školske obaveze.

Nakon završene srednje elektrotehničke škole traži posao u struci. Nema ga.

Ponovo je primoran je da radi teške fizičke poslove.
Tada je počeo je da pohađa kurs za novinare. Brzo mu se novinarstvo zavuklo pod kožu.

– Bio sam dobar i dobio ponudu za jednogodišnju praksu u nedjelniku Monitor.
Tada mu je iskrsao još jedan posao. Počinje je da radi kao asistent u nastavi.
-Želio sam da podstaknem mlade iz svoje zajednice. Da im dam primjer. Da ih ohrabrim i podržim, kao što su mene roditelji.

Asistent, student i novinar. Iz dana u dan je sve ambiciozniji. Koristi svaki trenutak da nauči nešto novo.
-Svjestan sam da se jedino obrazovanjem razbijaju predrasude. Posebno one da su za Rome jedino teški fizički poslovi. Obrazovanje je uslov za bolji život.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura