mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

nada
Stalno se ponavlja da su Romi i Romkinje nepismeni, bez posla, siromašni, diskriminisani, podređeni. Rijetko se govori o Romima koji završavaju fakultete i sjajni su studenti i studentkinje, a posebno Romima koji su ekonomski samostalni i društveno aktivni. Ovo je takva priča.

Piše: Elvis Beriša

- Mučili smo se ali se isplatilo, kaže Gzim Kićo Beriša, jedan od uspješnih Roma. Sjedeći pored kase u svojem butiku, u društvu svoja dva sina, Kićo se prisjeća kako je od malih nogu počeo da radi pomagajući svojim roditeljima.

-Bavljenjem trgovinom počeli su moji roditelji dok sam ja bio djete. Kada sam bio u osmom razredu više sam vremena provodio po pijacama sa njima nego u školi. Od malih nogu sam radio, prodavao sam na Zelenoj pijaci sa mojima, ali to me nije spriječavalo da budem dobar đak, priča Kićo.

Zbog uslova u kojima su živjeli njegovi roditelji, objašnjava ovaj predani preduzetnik, nije imao vremena da se posveti obrazovanju nakon završene osnovne škole iako je bio svjestan njegovog značaja.

rkhLF6wU

-Bilo je teško i nijesam to poželio svojoj djeci, kaže Kićo gledajući u svoja dva sina.

Obezbjedio je, kaže, sebi i svojoj familiji jedan pristojan i skroman život. Zato su mu pomogli i roditelji koji sada, zbog pristiglih godina, ne rade. No, pomažu mu njegova dva sina, a ima i tri radnika.

Kićo ima tri butika u Podgorici od kojih uspjeva da, kako kaže, lijepo živi.

-Nemam problema sa mušterijama zato što sam Rom. Kod mene kupuju mnogi ugledni ljudi jer nudim kvalitetnu robu. Dolaze i funkcioneri iz Vlade, hvali svoj butik.

Svoju djecu zato obrazuje.
-Ponosan sam na njih, kao što su i moji roditelji na mene. Moja dva sina mi pomažu u vođenju biznisa. Dvije kćereke su završile srednje škole u Podgorici. Mlađa je završila trgovinsku, a starija kćerka je završila Srednju medicinsku školu u Podgorici i Fakultet poslovnog menadžmenta (FPM) u Baru. Trenutno završava i specijalističke studije na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Na nju sam posebno ponosan, priča ovaj ponosni preduzetnik.

Smeta mu, kaže, predrasude koje kruže o romskoj populaciji. -U zadnje vrijeme sve je više romske djece u obrazovnom sistemu i onih koji upisuju srednje škole I fakultete. Nadam se da ćemo na taj način da pokažemo da Romi ne umiju samo da igraju, pjevaju i da je za njih jedino radno mjesto u komunalnim preduzećima, kaže Kićo poručujući da društvo mora pomoći u razbijanju stereotipa i afirmaciji Roma.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura