mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

hope
Od djetinjstva nas okruženje uči da prihvatamo diskriminaciju, da gledamo na jednu staricu ili jedno dijete koje prosi pored puta kao na normalnu stvar. Almir Tahiri je jedan od onih koji se diplomom bore protiv predrasuda.

- Vučem korijene od ljudi koji vole muziku i žive za nju, koji su dobri u duši i zadnji će dinar podijeliti sa dragim osobama, nikad nismo protiv nikoga vodili rat, nikome ništa uradili nismo, ali ipak svi nas mrze, ja sam Rom, danas, sa osmijehom kaže Almir.
Odrastao je u Herceg Novom, kako i sam kaže u jednom od najljepših gradova Crne Gore, i provodio djetinjstvo kao i svaki njegov vršnjak.
Piše: Petar Perović
- Nakon boravka u vrtiću, roditelji su me uputili u osnovnu školu. Tokom djetinstva, bio sam dobar đak, s boljim manirima od mnogih mojih vršnjaka. Trenirao sam karate, od ostalih sam se razlikovao samo po boji kože, naravno po toj osnovi sam mnogo puta diskriminisan, kako u školi tako i van nje, ističe ovaj mladić.

Uloga porodice u Almirovom obrazovanju bila je, i dan danas je, kao i u životu svake mlade osobe, ogromna.
- Moji roditelji nisu visoko obrazovani, ali ipak su mi omogućili da se obrazujem i imam njihovu punu podršku na tom putu. Smatram da porodica igra ključnu ulogu u obrazovanju mladih, roditelji moraju da ubijede svoju djecu još od malih nogu da je obrazovanje bitno, tvrdi ovaj marljivi student.

Nakon završene osnovne škole upisao je srednju, u kojoj napominje da je bilo manje diskriminacije, ali da je zato to osjetio i na drugim mjestima.

- Svakog ljeta sam radio kao konobar u boljim restoranima Herceg Novog, naravno i tu sam bio mnogo puta diskriminisan, više sam i navikao na diskriminaciju ali je nikad nisam prihvatao, ističe Almir.

Mjesto na kojem je konačno našao mir i priliku koju zaslužuje jeste Fakultet političkih nauka u Podgorici.

- Do sada se nisam susretao ni sa jednim vidom diskriminacije, svi su me lijepo prihvatili i dobro sam se snašao s obzirom da mi je na početku bilo teško, novi grad, novo društvo i po prvi put odvojen od porodice. Sada sam na drugoj godini i uspješno polažem sve ispite.

Osim rada na fakultetu, Almir radi u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, bavi se sportom i ide u školu za strane jezike.

- Do sada sam uspijevao sve da uskladim, dobra organizacija je pola posla.

Almir smatra da Romi i Egipćani imaju iste šanse za sticanje obrazovanja kao i drugi.

- Vlada Crne Gore ulaže velike napore u propagiranju prava manjina, poštovanju različitosti i multikulturalnosti, ali može to i bolje. Obrazovanje nije dovoljno da se uspije danas, pored obrazovanja potrebna je praksa, stav i sreća, tvrdi ovaj mladić.

Almirovi planovi su očekivano veliki i optimistični.
- Planiram da tokom ljeta odem za Ameriku na usavršavanje jezika, dok ću se u povratku posvetiti završnoj godini fakulteta. Nakon završetka osnovih studija, planiram da upišem specijalističke i magistarske u Budimpešti.

Photo:"Google""(scienceofthetime.com)

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura