mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

Serbedzija Uvek je dobro vreme za pozoriste

Slavni glumac Rade Šerbedžija za "Novosti" govori o prvoj filmskoj režiji, saradnji sa Žikom Pavlovićem, odnosu vlasti prema umetnost.

ODMAH posle londonske premijere "Ričarda Trećeg" u izvođenju čuvenog pozorišta "Almeida", svetske glumačke zvezde Vanesa Redgrejv i Rejf Fajns dolaze na Brione. Tvrđava Minor na Malom Brionu biće početkom avgusta mesto velikog spektakla u šesnaestoj sezoni "Ulisisa" koju njegov osnivač Rade Šerbedžija najavljuje kao najbolju do sada.

Dok sedimo ispod raskošnih palmi, Šerbedžija objašnjava da ni kriza, ni neraspoloženje sadašnje vlasti prema "Ulisisu" nisu omeli planove da ovo bude "sezona svih sezona".

A dok čeka slavne goste, naš sagovornik otkriva detalje i o svojoj prvoj filmskoj režiji - spektaklu "Oslobođenje Skoplja". Rediteljske "zasluge" Rade deli sa svojim sinom Danilom Šerbedžijom, a film će za nekoliko dana biti prikazan van konkurencije na Pulskom festivalu.

* Kako je uopšte došlo do toga da se prihvatite filmske režije i to još jedne kultne pozorišne predstave?

- To je čuvena predstava koju smo radili sa Ljubišom Ristićem, i sa kojom smo obišli ceo svet. Čak je i australijska televizija snimila predstavu, a ja sam dobio nagradu kao glumac godine u Australiji. Kada sam živeo u Los Anđelesu hteo sam da radim film "Oslobođenje Skoplja". Već je Živojin Pavlović napravio jednu verziju filmske priče, a nakon toga sam i ja napisao scenario.

* Da li je i Žika Pavlović hteo da to radite zajedno?

- Tako smo planirali, ali nije bilo para. Zajedno sa Dušanom Jovanovićem, koji je napisao i originalni tekst za pozorišnu predstavu, napravili smo scenario, i odlučili da u Makedoniji konkurišimo za sredstva kako bismo realizovali film. Dve-tri godine uopšte nismo prošli na fondu. Na kraju smo dobili najvišu moguću ocenu.

KNjIGA PESAMA

* NEDAVNO ste objavili i knjigu izabranih pesama "Stranac"?
- To je moja prva knjiga izabranih pesama i zadovoljan sam kako je Nikica Petković, poznati pisac i profesor, to posložio.

* Kako ste se osećali iza kamere?

- Snimao sam toliko mnogo filmova, da o njima zaista mnogo toga znam. Osim toga bavio sam se pozorišnom režijom, pa mi je rediteljski posao blizak. Celog života ionako radim sa glumcima, i prvi film gde se pojavljujem kao režiser nije bio za mene neko posebno iznenađenje. A u filmu igram i svoju staru ulogu Georgija, koju sam imao u predstavi.

* Pozvali ste, ipak, sina da vam pomogne...

- U filmu i glumim, pa mi je takva pomoć bila dragocena. To je bilo jedno lepo iskustvo.

* Ovogodišnje leto na Brionima počinje muzičkim programom?

- Svake godine pripremimo neki zanimljivi koncert, bili su tu Arsen, Vlatko Stefanovski, Josipa Lisac, a ove godine 15. jula sezonu počinjemo koncertom koji ćemo imati Miroslav Tadić i ja, a gost će nam biti Muharem Serbezovski. On je veoma zanimljiv čovek, Rom je iz Makedonije, završio je dva fakulteta i pleni posebnom aurom. Voleo bih da na jesen dođe i Esma Redžepova i još neki romski umetnici, i da u Rijeci napravimo veliki koncert. To je talentovan narod, intrigantan u traženju svog nacionalnog identiteta.

* Šesnaest je godina iza vas u "Ulisisu", jeste li se umorili?

- Nisam se umorio, ja se u "Ulisisu" odmaram radeći. U ovih šesnaest godina izrasli smo u značajan teatar, a ove godine imamo fantastičnu sezonu. Biće to i vrh našeg bavljenja pozorištem, da postanemo afirmisani međunarodni teatar.

* Vrhunac sezone biće 11. avgust kada dolaze Redgrejvova i Fajns?

- Biće tu još čuvenih engleskih glumaca u zanimljivom projektu londonskog pozorišta. Vanesa i Rejf naši su stari prijatelji. Almeida je jedno od najznačajnijih londonskih pozorišta, biće to pravi spektakl.

SUKOB SA MINISTROM KULTURE

* SADAŠNjA hrvatska vlast nije vam sklona. Ministar kulture Hasanbegović smanjio vam je dotacije, ali vi niste reagovali...
- Nismo i nećemo da dižemo veliko famu oko toga, tako smo odlučili. Iz aviona se sve vidi, a ljudi koji to rade, najviše govore o sebi takvim postupcima. Oni su sami pokazatelji svojih ukusa, vrednosti.

* Vi ovih šesnaest godina, zajedno sa suprugom Lenkom Udovički, radite bez honorara?

- Tačno, a i kada imam nešto para, onda to doniram u vlastito pozorište. To me ispunjava, znam da nešto važno radimo za kulturu i ništa me neće pokolebati da tako i nastavim. Ni loša situacija u državi, ni nesklonost pojedinih političara prema nama. Ako nemamo para mi možemo i siromašno da živimo, da štedimo na kostimima, sceni, honorarima.

* Biće ove godine i mnogo gostiju iz regiona, ko sve dolazi iz Srbije?

- Srećan sam da nam dolaze beogradski glumci i gosti iz Narodnog pozorišta iz Subotice, i to je velika stvar za nas. Radili smo prošle godine "Antigonu" u koprodukciji s pozorištem iz Sarajeva i za nas je takva saradnja veoma značajna. Naš "Ulisis" okuplja ljude i njihovu energiju iz susednih zemalja, a jezici su nam podjednaki, slični, razumljivi. Veoma mi je važno da ove godine dolazi Dušan Kovačević, jedan vrhunski pisac i čovek koji je napisao tako divne komedije. Dolazi sa svojom "Klaustrofobičnom komedijom", a jednu od uloga igra Slavko Štimac, naš proslavljeni glumac i jedna od poslednjih filmskih zvezda bivše države.

* Koliko je današnje vreme u Evropi pogodno za pozorište?

- Uvek je dobro vreme za pozorište, a dinamična vremena daju mnogo materijala za umetnike. Za pozorište je to plodno razdoblje, a može se i treba izraziti kritika prema životu koji nas okružuje. Pogledajte mnoge predstave i umetnike, poput Olivera Frljića, Andraša Urbana iz Subotice, koji su aktuelni, zanimljivi, sjajni.

Izvor: b92.net

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura