mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

prijave-za-crnogorskog-kandidata-za-Oskara-do-15-septembra

Ministarstvo kulture uputilo je poziv domaćim filmskim producentima da do 15. septembra prijave dugometražni igrani film za izbor crnogorskog kandidata za 89. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke - Oskar, u kategoriji Najbolji strani film u 2016. godini.

Iz Ministarstva su kazali da pravo učešća imaju registrovani crnogorski filmski producenti, pod uslovom da je film prvo javno prikazan u zemlji koja ga prijavljuje u periodu između 1. oktobra 2015. i 30. septembra 2016. godine, kao i da je prvi put javno prikazan u domaćem komercijalnom bioskopu, zarad profita producenta i prikazivača, sedam dana u kontinuitetu, što znači da film koji u bilo kojoj verziji bude imao javno prikazivanje ili distribuciju u nebioskopskom kontekstu, prije prvog bioskopskog prikazivanja, neće biti prihvatljiv za učešće.

Osim toga, film tokom prikazivanja treba da bude reklamiran i medijski eksploatisan na uobičajen način, da bude snimljen na crnogorskom ili nekom od jezika u službenoj upotrebi u Crnoj Gori, te da producent u potpunosti podmiri sve finansijske obaveze prema autorima, ekipi i glumcima, što se odnosi i na regulisanje autorskih prava za korišćenje muzike, inserata i slično.

Iz Ministarstva kulture su istakli da je, pored dokaza da film ispunjava prethodno navedene kriterijume, producent dužan da dostavi i izjavu da film ispunjava uslove i tehničke karakteristike propisane Specijalnim pravilima Američke akademije i Pravilima Ministarstva kulture, kompletan popis imena članova filmske i glumačke ekipe s podacima o njihovom državljanstvu ili mjestu stalnog prebivališta, te kratki sinopsis filma na crnogorskom jeziku.

Kako se dalje navodi, producent mora dostaviti svoje kontakt podatke, biografiju, filmografiju i fotografiju reditelja, tri do pet reprezentativnih fotografija filma, bioskopski plakat filma i originalne članke iz novina i magazina kojima se reklamiralo prvo javno prikazivanje filma u komercijalnom bioskopu sedam dana u kontinuitetu.

Kompletnu dokumentaciju treba podnijeti do naznačenog datuma neposredno Arhivu Ministarstva ili poštom na adresu Ministarstvo kulture, Njegoševa ulica, 81250 Cetinje, s naznakom: Selekcionoj komisiji za nagradu Oskar u kategoriji Najbolji strani film u 2016. godini.

Producent je dužan da, na zahtjev Ministarstva kulture, dan prije prikazivanja pred članovima Selekcione komisije, dostavi kopiju prijavljenog filma, a selekciona komisija ocjenjivaće samo filmove koji budu dostavljeni na tehnički ispravnoj kopiji (35mm/70mm/DCP).

Iz Ministarstva ističu da komisija može prihvatiti da ocjenjuje film i na DVD kopiji.

O izboru crnogorskog kandidata odlučivaće Selekciona komisija na osnovu Specijalnih pravila Američke akademije i Pravila Ministarstva kulture, a ako se producent ne bude pridržavao odredbi konkursa, Specijalnih pravila Akedemije i Pravila Ministarstva, biće diskvalifikovan.

Rezultati konkursa biće javno objavljeni, a film koji bude odabran kao crnogorski kandidat, aplikacioni materijal mora dostaviti Američkoj akademiji do ponedjeljka, 3. oktobra, u 17 sati.

Izvor: portalanalitika.me

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura