mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

kad-oduvas-90-svecica-na-torti-1
Četiri umetnička asa - Vlasta Velisavljević, Bubiša Simić, Puriša Đorđević, Mladen Jagušt - aktivni i u trećem dobu. Vlasta sprema četvrtog "Hamleta", Bubiša četvrtu knjigu, Puriša mjuzikl, a Mladen Bramsov "Rekvijem".

Glumačka legenda, Vlasta Velisavljević u četvrtak, 28. jula je ušao u desetu deceniju života, i veli da se odavno nije toliko ispričao sa novinarima, koje oduvek mnogo voli, kao tog dana. A kod Vlaste vazda sijaset povoda za dobru priču, i ako se zanemare pojedinosti i avanture iz njegovog privatnog, prebogatog i odista "filmskog" života koje uključuju i Goli otok i tri ženidbe. U tu jubilarnu životnu dekadu ušao je igrajući u nekoliko predstava, radeći na dva televizijska projekta i u jeku proba za predstavu "Hamlet" u režiji Aleksandra Popovskog.

- Prilično me proganja taj "Hamlet", ovo će mi biti četvrti u karijeri. Sve uloge sam već igrao osim samog Hamleta i Ofelije - kaže devedesetogodišnji Vlasta. - Igrao sam ga sa Zoranom Radmilovićem, Stevom Žigonom, Tasom Uzunovićem, a evo sad i sa Glogovcem. Ne umem baš da vam kažem šta tačno igram jer je reč o vrlo nesvakidašnjoj, interesantnoj i provokativnoj postavci, ako kažem da tumačim Duha Hamletovog oca, to opet neće biti najtačnije... Probali smo punom parom do kraja sezone i od jeseni nastavljamo, reč je o pravom pozorišnom istraživanju, napornom ali divnom.

Veteran glumišta istovremeno iščitava i scenarije za filmske i televizijske projekte RTS: Santa Maria della Salute, priču o Lazi Kostiću koju snima Zdravko Šotra, i za "Nušićijadu", posvetu našem slavnom komediografu.

- Ipak, preokupiram sam "Hamletom", dosta teško učim tekst jer ne čujem najbolje pa ne mogu više da se oslanjam ni na suflera - otkriva Vlasta. - Sad mi je otišao i Đuza, a bili smo dugo jedini u klasi, tako da sam ostao sam. Nema više ni onih bifea, ali kad su ovi glumci u JDP počeli ponovo da se druže, i mene su prihvatili. Ostao bez klase, pa su me mladi primili u svoju, u klasu Vlade Jevtovića, tu sam odabrao.

kad-oduvas-90-svecica-na-torti-2

Čovek koji predstavlja živu enciklopediju džeza, Vojislav Bubiša Simić, Vlastu "šije" za dve svećice na torti. On je 18. marta napunio 92 godine. I dobar mu je uzor, budući da radi neumorno - tek što je objavio treću svoju knjigu "Neispričane priče", bacio se prošle godine na komponovanje svite za hor "Kir Stefan" iz Toronta.

- Svita "Epitaf kir Stefanu", pisana po porudžbini našeg najboljeg hora u dijaspori, izvedena je sa velikim uspehom, 28. maja u Torontu - otkriva Simić, dirigent, kompozitor, aranžer i publicista koji iza sebe ima više od sedam decenija umetničkog rada. I ne zaustavlja se, jer je jedino što nikako ne može - da sedi besposlen. Dugogodišnji dirigent Džez orkestra RTV Beograd leto provodi uživajući uz unuku u Novom Sadu, ali neumorno zapisuje beleške i sećanja iz mladosti - možda za četvrtu knjigu, a možda i samo za prijatelje.

kad-oduvas-90-svecica-na-torti-3

Najstariji naš aktivni reditelj mlad i duhom i imenom, Mladomir Puriša Đorđević, 92 godine napunio je na Đurđevdan, 6. maja. Živi već u šestoj državi a da se nije pomerio sa mesta, ali kako nam je svojevremeno rekao, u svih šest se osećao dobro jer je on sam država u državi.

Puriša piše, a od svoje rediteljske profesije ne odustaje ni za dlaku - njegov film o Branku Ćopiću, sjajni dokumentarac "Mala moja iz Bosanske Krupe", prikazaće RTS. U međuvremenu, sprema se u novi "napad" na Filmski centar Srbije, neobeshrabren prošlogodišnjim odbijanjem. Ponovo će konkurisati sa projektom "Izaberite - raj ili pakao", scenariom koji je napisao za svoju davnašnju muzu i prvu suprugu Milenu Dravić, a priprema i nova iznenađenja.

Đorđević se trudi da održi kondiciju za svoje buduće filmove jer je, kaže, Vlasta Velisavljević za njega, "mlađi rođak".

- Prošle godine sam išao na lekarske preglede da bih produžio vozačku dozvolu - veli Puriša. - Produžili su mi je za četiri godine. Ne bi bilo lepo da razočaram lekare pa da vozim samo još dve godine, na primer.

kad-oduvas-90-svecica-na-torti-4

Iako, posle Vlaste, najmlađi u ovom kvartetu mladića zašlih u desetu deceniju, Mladen Jagušt je već "mahnuo" u oproštaj pojedinim poglavljima svoje prebogate karijere - operi, recimo, "mašući" (kako on govori) "Travijatu". Maestro je 10. decembra proslavio 91. rođendan dirigujući Verdijevo remek-delo, čijim je izvođenjem pre mnogo decenija započeo karijeru operskog dirigenta.

- Sada pripremam svoj oproštaj od života, i to sa Bramsovim "Rekvijemom", koji zaista spremam za sebe, iako će ga izvoditi ansambli RTS, hor i orkestar - priča Jagušt, kome katarakta smeta da slika svoje akvarele, ali mu ne smeta da svakodnevno svira, i peva, gotovo neprestano. - Izvodio sam i Mocartov, i Verdijev "Rekvijem", sve liturgije i posmrtne marševe, dirigovao prvim izvođenjem Mokranjčevog "Opela" sa rečima u Moskvi, pre ovog trećeg, blesavog rata... Ali ovom Bramsovom "Rekvijemu" me je privukao tekst koji je meni, sada, u ovom trenutku života, potpuno blizak, osećam ga do kraja.

Nije reč, kako kaže, o crkvenom, kanonskom tekstu:

- Ja inače i verujem u Boga u smislu sveprisutne pokretačke sile u svemiru, a u crkve ne verujem. Zvanične religije su za mene poput političkih partija, sve imaju svog gazdu. Ovaj tekst je potpuno blizak mom shvatanju života, i potreban mi je solista koji oseća a ne peva, ko peva iz srca, da bi na pravi način doneo, recimo, reči "Sad će doći meni kraj, ja moram da odem odavde...".

kad-oduvas-90-svecica-na-torti-5

DAMA ŠIJE I "POKER ASOVA"

NAJSJAJNIJI uzor za sve naše umetnike aktivne i u desetoj deceniji, sjajniji i od plamena devedeset sedam svećica na torti, koliko je gasila prošlog 16. septembra, je glumica Branka Veselinović. Dugo lepša polovina "najstarijeg našeg glumačkog para", Branka je i po odlasku svoje životne ljubavi Mlađe nastavila da širi ljubav i radost, sa strašću posvećena humanitarnom radu i svoj našoj deci.

DOVOLjNO ZA SREĆU

Mladen Jagušt je godinu dana mlađi od orkestra Beogradske filharmonije, sa kojim je nastupio pedeset puta, i sa kojim je proslavio svoj 90. rođendan izvodeći, između ostalog, i Bramsa, koji se pokazao kao ključan autor za maestrov život.

- Žena sa kojom sam se proveo šezdeset godina sedela je prvi put pored mene kada sam pripremao za dirigovanje Bramsove Prve simfonije. Moja Maja je u tih šest decenija preživela moje umetničke izazove i omogućila mi da imam muziku i ljubav, što je u mom slučaju bilo dovoljno za sreću - seća se Jagušt.

Izvor: novosti.rs

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura