mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

Yu-grupa-Jugoslavija-to-je-jedna-od-najlepsih-zemalja-u-kojoj-sam-ziveo

Uprkos temperaturi u Nikšiću, sinoć su uz zvuke Yu grupe pored Krupačkog jezera ipak šibali topli vjetrovi. Publika je čula brojne hitove nastale tokom više od 45 godina koliko ovaj bend postoji. Međutim, inspiracije ne manjka, pa je bilo i novih pjesama, a velika iznenađenja tek slijede za zlatni jubilej.

Autorka: Ivana Srećković

Ove godine na Lake festu ste vi, Kerber... Ko fali da bi ex-Yu postava bila kompletna?

Uh, pa ko sve fali... bilo bi mi ružno da nabrajam, a da nekoga izostavim. Puno je onih koji zaslužuju da budu ovde sa nama, da se družimo, ali biće dana. Evo, ovo je jedna od večeri gde sam vidio ljude iz Slovenije, iz Bosne, iz Hrvatske... Prema tome, biće tih dana i trenutaka kad ćemo se družiti.

Frontmen ''Partibrejkersa'' je misleći na vas rekao: ''Da nije bilo njih, ne bi bilo ni nas'' i nazvao vas karijatidama našeg rokenrola. Šta bi sve bilo drugačije da nije bilo Yu grupe?

Prvo, oni to povezuju sa tim što smo najstariji bend. Drugo, svima njima smo na neki način uzor, što mi je drago, zbog odnosa prema životu, prema poslu kojim se bavim, prema publici koju negujemo eto već 30 godina i više, a ne postoji gitarista koji mi ne priđe i kaže: ''Znaš, prva pesma koju sam ja naučio je Crni leptir.'' Mora da vam bude i milo i drago.

Bije li Vas jugostalgija? Šta Vam najviše nedostaje?

Meni sve... prostranstvo, lepota, to je jedna od najdivnijih zemalja u kojoj sam živeo. Znate, ja sam obišao bar jedno pet-šest puta kompletnu Jugoslaviju i ne postoji selo koje nisam obišao, predivni ljudi, ali, šta da radimo...

Pored raspada Jugoslavije, Žika je preživljavao niz nesreća, pa je to dodatno usporavalo rad benda... Da li je zbog toga više baksuz ili srećnik?

Baksuz što mu se to dešavalo, ali srećnik što je sve preživeo. Sreća njegova što je dovoljno fizički jak i prosto ima sreće. Znate, kad vozimo, ja vozim kombi, onda Pera i Igor obično kažu: ''Ej Dragi, ako se slučajno desi nešto, da neko ide na nas, podesi nekako da gađaju na Žiku, njemu se neće ništa desiti.''

Jedini članovi koji se nisu mijenjali od osnivanja ste Vi i Vaš brat. Je li prednost ili mana miješati porodicu i posao?

Sticajem okolnosti, Petar svira sa nama i mi ga nismo uzeli zbog toga što je naš rod, već zato što znamo kakav je dečko. Oca mu odlično znamo (smijeh), to je inače naš srednji brat. I često čujem od ljudi da je retkost i neverovatno da se braća nikad nisu posvađala. Čak i sva naša deca imaju sjajan odnos među sobom, pomažu se i to je to, tako smo vaspitani.

Pošto volite motore, kako biste članove poredili u tom duhu? Ko je kočnica, ko mijenja brzine, daje gas i slično?

Ja sam taj koji daje gas, čak i kad vozim kombi i onda mi kažu: ''Hej, gde juriš, šta to radiš''. Međutim, moj temperament je takav da ne mogu da milim. Naravno, ne ugrožavam nikog, ali onako, energično vozim.

U ljubavnom smislu, kako je to kada se nađe zlatna jabuka? Da li ste je našli?

Znate kako... ja mogu da kažem da sam ja sretno razveden čovek. To je velika stvar u životu - kada dođete do situacije da ne možete više da živite sa osobom sa kojom ste mislili da ćete celog života živeti. Drugarski i totalno razumno, mi maltene i dalje živimo kao da smo u braku, s tim što ne živimo zajedno. Imamo zajedničko dete i to je to.

I ovog puta ste svirali ''Pustinju''. Budući da je nastala davno, sa čime biste danas poredili ženu i zbog čega?

S obzirom na to da je Dragana Šarić, odnosno, Bebi Dol, napisala tekst, a ona je bila drugarica moje supruge, onda ti je sve jasno (smijeh).

 

Budući da ste razvedeni, da li ste, kao u pjesmi, opasno voljeli i da li je opasno voljeti?

Ne, treba biti razuman u svemu, pa takođe i u ljubavi. Ne smete biti potpuno predani, zaslepljeni, ne možete da vladate time jer tu postoje emocije. Previše je komplikovano da bih u kratkim crtama objašnjavao šta je to ljubav, ali u svakom slučaju, treba da se volimo, da živimo u ljubavi i to je to.

Kolika je privilegija baviti se ovim poslom preko 5 decenija?

Žika i ja smo u muzici već 55 godina. Ima tu i lepih i teških, da ne kažem ružnih dana, kad vam ne ide sve kako bi želeli, pa čak i da nemate novca i razmišljate kako ćete sutra preživeti. Bilo je i takvih trenutaka, verujte. Ali to je sve sastavni deo, da jačate, da opstanete. Znate, ako je sve lepo i predivno, vi nemate razloga da se borite i onda kad dođete u tešku situaciju nemate načina na koji ćete to da sredite. Mislim da svako treba da prođe i ružnu i lepu stranu, jer je to sastavni deo života.

Prošlo je 45 godina od osnivanja Yu grupe. Šta možemo očekivati za sljedeći jubilej – 50 godina?

Još 45. Mi se polako i spremamo za tih 50 godina i pripremamo koncept kako ćemo to da odradimo. Biće u Beogradu, normalno. Mislim da ćemo okupiti neverovatan broj muzičara, naših dragih kolega i da ćemo to proslaviti kao što bračni parovi proslavljaju zlatnu svadbu. (smijeh)

Fotografija: wikipedia.org

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura