mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

abu-bakr-al-baghda 2965558k

Islamska država objavila je audio poruku za koju tvrdi da potiče od njenog lidera Abu Bakra al Bagdadija, koja će, ako njena autentičnost bude potvrđena, biti njegova prva u proteklih nekoliko mjeseci.

Al Bagdadi je pozvao sve muslimane da "emigriraju u kalifat", koji je proglašen u djelovima Sirije i Iraka, a s obzirom na to da poruka govori i o sukobima u Jemenu, jasno je da je snimljena nedavno.

Analitičari tvrde da se čini kako je zaista riječ o Al-Bagdadijevom glasu, ali to nije zvanično potvrđeno.

Još uvijek se ne zna šta se zapravo dogodilo da vođom IDIL-a, a ranije je objavljeno da je teško ranjen u vazdušnom napadu koalicijskih snaga, dok je Radio Iran čak objavio i da je mrtav.

Navodna Al-Bagdadijeva poruka je stigla u vrijeme kada su snage IDIL-a došle na manje od dva kilometra od Palmire, jednog od arheoloških dragulja Bliskog istoka, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Sirijski zvaničnici su upozorili da će IDIL uništiti Palmiru ukoliko je zauzme.

Najnovija poruka objavljena je putem medija Al Furqan, a pojavila se na nekoliko internet stranica. Glas u poruci je jasan, odlučan, a u nekim dijelovima i melodičan. Ako se poruka ispostavi autentičnom, to će biti i definitivan znak da nije mrtav, ali s obzirom na to da ga niko nije vidio, mogućnost da je povrijeđen još uvijek je aktuelna. S obzirom na to da je poruka zapravo govor koji traje 33 minute, teško će bilo ko povjerovati da ga je mogla održati osoba sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

U poruci govornik koristi religijske citate i poziva muslimane širom svijeta da se pridruže IDIL-u.

"Nijedan musliman nema izgovor da se ne pridruži IDIL-u. Dužnost svakog muslimana je da se pridruži borbi. Pozivam vas da uzmete oružje i borite se bez obzira na to gdje se nalazite. Islam nikad nije bio religija mira, islam je religija rata. Ovo nije rat IDIL-a, ovo je rat svih muslimana, ali ga IDIL širi. Ovo je rat protiv nevjernika. Nema moći, časti, sigurnosti i prava osim pod sjenom kalifata", navodi se u poruci.

Al Bagdadijeva posljednja poruka objavljena je u novembru prošle godine, a prvi i jedini put u javnosti pojavio se u Mosulu nakon što su snage IDIL-a zauzele ovaj irački grad.
Izvor:CDM

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura