mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

draza

Vijest o rehabilitaciji Draže Mihailovića izazvala je burne reakcije u Hrvatskoj, a sadašnji i bivši političari tu sudsku odluku ocjenjuju "skandaloznom" smatrajući da može da ugrozi odnose Srbije i Hrvatske.

Ministar pravosuđa Hrvatske Orsat Miljenić osudio je današnju sudsku rehabilitaciju Mihailovića i uporedio je sa eventualnom rehabilitacijom Adolfa Hitlera, Ante Pavelića i Benita Musolinija, dodajući da je "apsolutno zgrožen" odlukom da beogradskog suda.

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić nazvao je Mihailovićevu rehabilitaciju "pravosudnim i političkim skandalom", navodeći da se četnici i ustaše nikada nijesu borili jedni protiv drugih, nego su dobijali pomoć od nemačkog okupatora, pa se sad radi o "poricanju istorijskih činjenica i ustupku velikosrpskom nacionalizmu".

Kako je naveo, očekuje da se o rehabilitaciji Mihailovića izjasni i Evropska unija.

"Teško je zamisliti zemlje koje su spremne rehabilitovati notorne ratne zločince iz vremena Drugog svjetskog rata kao uvjerljive kandidate za članstvo u ujedinjenoj Evropi, sazdanoj na temeljima antifašizma", zaključio je Mesić.

Predsjednik opozicionog HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je da je presuda kojom je rehabilitovan Mihailović "loša stvar" koja može uticati na odnose dvije zemlje.

"Riječ je o unutarašnjoj stvari susjedne države s kojom želimo biti u dobrim odnosima, ali svima je jasno da je Mihailović sarađivao sa Njemcima i učinio brojne zločine", rekao je on.

Prema riječima sudije Višeg suda u Beogradu Aleksandra Trešnjeva, sud nije utvrđivao činjenicu da li je Mihailović ratni zločinac ili nije, već isključivo da li je imao fer i pravično suđenje.

"Ovo nije bila rehabilitacija Ravnogorskog pokreta i Jugoslovenske vojske u otadžbini, jer je to učinjeno brojnim zakonima koji se odnose na boračka pitanja", obrazložio je on.

Trešnjev je objasnio da je Sud utvrdio da Mihailoviću nije bilo obezbijeđeno fer suđenje, da nije imao prava na odbranu, te da čak nije ni vidio advokata do početka suđenja.
Izvor:CDM

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura