mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

DSCF0191Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u saradnji sa Studentskim vijećem Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore u ponedjeljak je u holu Pravnog fakulteta organizovalo simulaciju pod nazivom „Budimo ravnopravni".

Cilj ove aktivnosti je bio da se studenti bez invaliditeta upoznaju sa svakodnevnim funkcionisanjem, mogućnostima i preprekama sa kojim se susrijeću studenti s invaliditetom.

Oko 30 učesnika je, nakon demonstracije i objašnjenja od strane aktivnih predstavnika UMHCG-a: Andrije Samardžića, Dragana Tepavčevića i Miroslave-Mime Ivanović, imalo priliku da se oproba u: kretanju s bijelim štapom s povezom preko očiju, simulaciji kretanja uz pomoć psa vodiča, korišćenju kolica i radu na računaru uz pomoć govornog programa. Učesnici su koristili asistivne tehnologije i pomagala, koja najčešće koriste osobe s invaliditetom. Učesnici su, govoreći o svojim utiscima, istakli da im je tokom simulacije bilo vrlo interesantno i neobično, ali i da su po prvi put uvidjeli da sasvim „beznačajne" prepreke npr.stepenica visoka 2cm na ulazu u Pravni fakultet mogu biti skoro nepremostive barijere.

DSCF0204

 

Studenti bez invaliditeta su istakli da bi u buduće trebalo organizovati još sličnih aktivnosti u cilju što boljeg upoznavanja sa mogućnostima, pravima i barijerama s kojima se susrijeću osobe s invaliditetom.
DSCF0206
Ova aktivnost svakako ima za cilj podizanje svijesti kod studenata bez invaliditeta o pravima i položaju studenata s invaliditetom, a posebno postizanju većeg stepena kolegijalnosti i smanjenju, odnosno uklanjanju predrasuda kod vršnjaka bez invaliditeta.
DSCF0212

 

UMHCG je ranije ovu aktivnost realizovao sa univerzitetskim profesorima i nastaviće u sferi obrazovanja i dalje da realizuje slične aktivnosti.

DSCF0215

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura