mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

35mmO organizaciji

35mm je nevladina, neprofitna organizacija sa vizijom promovisanja univerzalnih demokratskih vrijednosti, poštovanja ljudskih prava i vladavine zakona kako bi pomogla približavanju Crne Gore Evropskoj uniji i drugim integracionim procesima. Od 2011. godine 35mm je dio Građanske alijanse.

Osnovni cilj "35mm" je očuvati kredibilitet slobodnog razmišljanja i javnog kritikovanja. Na ovaj način organizacija kontinuirano radi na stvaranju boljeg društva u Crnoj Gori kroz seriju aktivnosti usmjerenih na što veću transparentnost i javnu odgovornost u izvršnoj vlasti. Vizija Crne Gore kao demokratskog društva nezamisliva je bez slobode javne riječi, mogućnosti otvorene kritike i u vezi sa tim, postojanja istraživačkog novinarstva, i, uopšte, vizuelnih medija - koji na najkonkretniji način, najvećem broju ljudi - mogu prenijeti našu viziju. Samim tim, naš cilj je i razvoj kinematografije, zaštita postojećih i razvoj novih kapaciteta filmske industrije, isključivo kao neprofitne misije usmjerene na edukaciju stanovništva i stvaranje polaznih tačaka za snažan uticaj filmskog medija na društvo i procese u njemu. Crna Gora i njena multietničnost i multikulturalnost preduslov su za budućnost u kojoj je Crna Gora centar za regionalno pomirenje i saradnju. Dijalog nakon konflikta na području zapadnog Balkana, neminovan je, i naš je plan da Crna Gora postane inicijator i katalizator pomenutih procesa. „35mm" se vidi kao klub slobodnih pojedinaca, koji su različitih profesija i dolaze iz raznih geografskih područja, ali dijele zajedničke vrijednosti i koriste mogućnost za zajedničko djelovanje i razmjenu informacija i razmišljanja.

 

Strateški ciljevi organizacije su:

- Monitoring rada javnih servisa;
- Zagovaranje za regionalno pomirenje i saradnju;
- Promocija principa ljudskih prava, demokratije i vladavine zakona;
- Podizanje svijesti o društvenim problemima poput konflikta interesa, korupcije, zloupotrebe položaja;
- Promocija i razvoj društveno angažovane filmske industrije;
- Promocija i razvoj istraživačkog novinarstva;
- Edukacija svih zainteresovanih na teme vezane za osnovne ciljeve organizacije.

 

Projekti koje 35mm realizuje/planira da realizuje:

• Škola istraživačkog novinarstva
• Portal „e-Balkan.net" (napomena: portal fasilitira kritičko razmišljanje o aktuelnim dešavanjima i trendovima za budućnost, kao i regionalno pomirenje i saradnju)

 

Upravni odbor organizacije čine:

Božović Aleksandar, reditelj;
Boljević Anica Maja, Fakt;
Marković Zoran, reditelj;
Radulović Branislav, potpredsjednik udruženja pravnika Crne Gore.

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura