mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

8-mart-dunya-kadinlar-gunu

Ima sedam godina kako sam se zarekla da neću ni slovo o 8-mom martu, od one večeri kada sam u TV emisiji rekla da ne slavim ovaj praznik, a poslije me pola ženske populacije u gradu  popljuvalo.

Piše: Olivera Mašanović
I trudila sam se da im objasnim, ali imala sam premalo bisera da bih ih bacila.
Jutros me je na pisanje naterao moj prijatelj, humorista i komičar iz Cetinja, Janko Vujović. Otvorim ja lepo, jednu društvenu mrežu i u naletu virtuelnog cvijeća, nekih otužnih i izanjđalih sličica, u pisanijama virtuelnih drugarica i drugova, koji jedni drugima čestitaju praznik, a neka umrem ako se pola njih poznaje u realnom svijetu, nadjem i jedan odgovor koji je malo drugačiji.
Moj drug Janko je mudro pustio da se svi onako rođački iščestitaju i onda je svima napisao : „E da se mogu ove čestitke unovčit za 8. mart , a da se zaborave ostali dani, no ove žene vršu ka konje u žito, cip cijelu godinu (a one ćute), Crna Gora bi došla ka Švajcarska! E, ako ću vi čestitat 8. mart, j..a me šinter! Dabogda svaki dan vi bio 8. mart, a ne jedan dan u godini, ka što se pojedini šjete, pa obrste cvijeće ka koza loze! A nagradno pitanje za sve moje prijateljice i prijatelje : ko je bila Klara Cetkin? Ko pogodi , može da slavi 8. mart."
Čekala sam više od sata , niko nije dao odgovor.
Da nije ovako žalosno , bilo bi smiješno. U zemljama Balkana ovaj praznik gubi na popularnosti jer koncentracija moći, vlasti i prava je i dalje u muškim rukama, posebno u porodici, možda i više nego u doba Klare Cetkin. Možda treba podsjetiti da je praznik počeo pobunom radnica fabrike tekstila u Njujorku, 8. marta 1857. godine. Mnogo godina kasnije 15.000 žena izašlo je u protestnu šetnju, zahtevajući bolje zarade, kraći radni dan i pravo glasa. Ovaj talas koji je pretio da izazove mnogo veće posljedice, uzburkao je američko društvo i sljedeće godine.Na inicijativu Socijalističke partije Amerike, 28. februara 1909. obeležen je prvi Dan žena. Iduće godine u Kopenhagenu, na Međunarodnoj konferenciji radnih žena, Klara Cetkin, vođa Ženske kancelarije Socijal-demokratske partije u Nemačkoj, iznela je prijedlog da se podrži Međunarodni dan žena. Odlukom Međunarodnog sekretarijata ženske internacionale, 1921. godine, ustanovljen je 8. mart kao Međunarodni dan žena. To je bila Klara.
Došlo je vremenom do varijacija, pa malo ko i hoće da zna za pozadinu praznika, važno je da se od ujutru prave frizure, da muževi idu po kineskim radnjama u potrzi za jeftinom šminkom, parfemom i karanfilima, da se paze da ne pomješaju poklone ženi i ljubavnici. Praznik se sveo na takmičenje uličnih prodavaca sa vlasnicima butika i cvećara. I opet će i ove godine u kasno popodne po ulicama da ostanu neiskorištene ambalaže, slomljeno cvijeće, i po koji pijani muž koji je od jutros slavio ženin praznik. A dame će večeras , bez svoje jače polovine, da odu u provod, same, puštene sa lanca. Biće tu i mlađanah stripera , tamburaša, srče do kolena...a ujutru ponovo u stari život, sve do naredne godine.
Neću da slavim i da čestitam ovaj praznik, jer meni je praznik svaki dan....onda kada mi sin donese cvijeće bez razloga, kada izadjem sa mužem na ručak bez povoda, kada uveče odem sa prijateljicama u kafe, opet bez povoda, ti dani su praznik...ali ipak svima koji ga slave, neka je srećan. Mada slavljenici ne zaboravite da su potpisnice i države u kojima danas žene slave 8. Mart i Vijetnam, Avganistan, Indija...pa neka je sa srećom, ako nije previše licemjerno.

Komentari   

#2 Marija 09-03-2015 19:06
E, neka si im rekla, vreme je !
#1 sara 09-03-2015 17:24
:lol: E,neka je neko rek`o!

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura