mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

start

Photo: Google

Romi su tradicionalno nomadski narod, a uzroci njihove seobe su jedna od najvećih misterija na svijetu pa se tako o njima ispredaju legende. Jednu od njih mi je pričala majka. Uz dosta maštovitosti znala je da mi ukratko prenese suštinu: puno slobode, muzike, plesa. Savršen život, reklo bi se.

Autorke: Anđela Đuričković i Milica Stanković

Sa druge strane Romi su manjinski narod u Crnoj Gori, a koliko mi zapravo znamo o njima? Čitamo da su diskriminisani, da prose, džepare... No, rijetko možete da naiđete na tekst u kome su predstavljeni talentovani Romi. Ovo je podgorička breakdance grupa koju sam slučajno otkrila jednog dokonog popodneva. To su naši vršnjaci i komšije iz Podgorice. Ovo je nešto što je vrijedno pažnje, na čemu mogu svi da im pozavide.

Društvo u posljednje vrijeme radi na tome da se Romi integrišu, obrazuju, zapošljavaju, imaju lična dokumenta. Kampanje su jednim dijelom urodile plodom  pa je tako sve vise Roma u srednjim školama pa i na fakultetu. Skoro sam čula životnu priču Elvisa, uspješnog mladića koji se izborio sa svim predrasudama. Kako mi je kazao škola je jedina ulaznica u društvo. Karta u jednom smjeru koju ne smiju propustiti nipošto. Ovaj vrijedni mladić već ima pozamašnu biografiju, a pero je njegov alat kojim je porazio sve koji su u njega sumnjali. Novinarstvo je njegov poziv, a svojim primjerom pokušava da utiče na sve mlade Rome koji nijesu motivisani da uče.

Do nekog sljedećeg puta pozdravljam vas sa citatom iz Puškinove poeme "Ideš gdje želiš, nebo, zemlja, rijeka, priroda, ljubav!".

Tekst je objavljen uz podršku Savjeta Evrope.
Sadržaj je isključivo odgovornost NVO 35 mm i ne odražava nužno stavove Savjeta Evrope.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura