mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

vrsnjackonasilje 1

Thonë se personaliteti i njeriut formohet që në fëmijëri.

Shkruan: Mitar Gjukanoviq

Në fillim fëmija në familje adopton disa standarde të sjelljes, të të menduarit. Së pari ai imiton prindërit e tij, përsëritë fjalët që dëgjon nga më të vjetërit. Pastaj në kopshtin e fëmijëve ai mëson të socializohet me fëmijë të tjerë, ku kupton dhe përqafon konceptin e fjalës shoqëri. Më vonë, në shkollë, fëmija fillon ta kuptojë domethënien e asaj fjale. Sa e rëndësishme është të jesh një mik i mirë, të ndihmosh shokun e klasës kur nuk kupton ndonjë material mësimor, të ndash me të ndonjë sekret, ushqimin ...

Unë e kuptoja, por kurrë nuk pajtohesha kur një fëmi i drejtohej fëmijës tjetër me ndonjë emër nënçmues, kur e përqeshte, tallej me te ... Mbaj mend, në klasë kemi pasur një shok të cilin nxënësit tjerë e nënçmonin për shkak të garderobës së tij, e unë mbaja anën e tij, sepse besoja se nuk është me rëndësi se si vishet një person, por rëndësi kanë të menduarit e tij, qëndrimi i tij pozitiv ndaj të tjerëve dhe jetës, mirësia dhe ndershmëria.

Kur djemtë kacafyteshin me njëri tjetrin, asnjëherë nuk i "përkrahja" sepse thjeshtë dhuna nuk më pëlqen. Pse "problemi" nuk mund të zgjidhet në ndonjë mënyrë tjetër, për shembull, përmes bisedës?

A janë disa njerëz thjeshtë të tillë, para tjerëve shesin trimëri, apo mos është kjo pasojë e një edukimi të gabuar, mënyrës së jetesës në familjet e tyre, mërzisë, tepricës së kohës të papërmbushur? Nuk e di. Ndoshta janë që të gjitha!

Teksti është botuar me mbështetjen e Këshillit të Evropës.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura