mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

rtcg1-e1323048098573

Shekulli njëzet e një, epoka e kompjuterave kur qëndrimet dhe mendimet e të rinjve u
japin formë mediave. Shenjë e kohërave në të cilat jetojmë.

Autor:Vanja Pejoviq

Thuhet se nga libri mësohet në heshtje, megjithatë, sot brezi i ri e ka lënë pas dore atë dhe lejon të tërhiqet pas dhe dhe të kufizohet nga ana e medijave, si ato elektronike ashtu edhe ato të shkruara. Në vend që model për të rinjtë të jenë shkrimatrët, poetët, artistët, veprat e të cilëve të japin ndonjë udhëzim të qartë, të rinjtë sot si ideale të tyre kanë pjesëmarrës të ndryshëm të programeve të pakuptimta, në dukje rijaliti argëtuese ku figurat publike shfaqin publikisht intimitetin e tyre. Kështu, në vend të individëve modern me personalitete të formuara, të arritura, të rinjtë sot formohen si voajer.
Të rinjtë e sotëm aspirojnë për idealet e vendosura nga mediat, të cilat në masë të madhe ndikojnë në formimin e personalitetit.
Pothuajse çdo gjë në jetë është një çështje e zgjedhjes, në dorën tonë është të zgjedhim rrugën e drejtë. Sot, për fat të keq, rruga e të rinjtve shpesh është e gabuar. Me gjithë ndikimin e mediave, egziston një numër i caktuar i të rinjve të cilët nga çdo gjë nxjerrin mësimin e duhur, dhe është obligim i tyre që të përhapin ndërgjegjësimin dhe zërin pozitiv dhe t'i kthejnë moshatarët e tyre përsëri në rrugë të drejtë.
Megjithatë, fakti që mediat përdoren për përhapjen e gjërave të cilat ndikojnë negativisht në zhvillimin e popullatës më të re, nuk mohon faktin se mediat kanë edhe anën e vet pozitive. Qëllimi i mediave është që
të dëgjohet zëri i njerëzve të cilët dëshirojnë të avancojnë shoqërinë tonë, të cilët duan të lavdërojnë pozitiven dhe të kritikojnë negativen.
Prandaj, nuk duhet të mashtrohemi, por duhet që në këtë xhungël urbane të njohim zërin e vërtetë. Ndonjëherë është e vështirë të identifikohet e mira në mesin e shumë të këqijave, por njerëzit gjithmonë ia kanë dalë të gjejnë dritën në fund të tunelit, dritë e cila do t'ua tregojn rrugën e drejtë të rinjve.
Artikulli është botuar me mbështetjen e Këshillit të Evropës.
Përmbajtja është përgjegjësi e OJQ-35mm dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht pikëpamjet e
Këshillit të Evropës

Shto komentin

Rifresko
Dërgo

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura