mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

sve-prednosti-i-mane-solarijuma

Bronzani ten je već godinama modni imperativ. Kako sunce ne daje baš uvek željene rezultate, većina se odlučuje za instant-rešenje – sunčanje u solarijumu. Međutim, koliko je solarijum zdrav?

Često možemo čuti da solarijum nije zdrav za našu kožu, ali on ima i neke pozitivne strane. Naravno, pre nego što donesete odluku da do željenog tena dođete ovim putem, neophodno je da se dobro informišete o njegovim štetnim, kao i pozitivnim stranama po zdravlje i ispoštujete sve savete koji će omogućiti njegovo što bezbednije korišćenje.

Jedna od prednosti sunčanja u solarijumu je veštačko sunce koje u organizmu podstiče stvaranje vitamina D. Ovaj vitamin pomaže resorpciju kalcijuma i fosfora, elemenata neophodnih za životnu aktivnost. Takođe, akne se pod uticajem UV zraka povlače. I pored toga što ovaj vid sunčanja ima određena pozitivna svojstva, ne sme se zaboraviti njegova štetnost.

sve-prednosti-i-mane-solarijuma-1

Dermatolozi upozoravaju sve one koji odlaze ili planiraju da idu u solarijum na jako veliku štetnost UV zračenja, koje može biti skoro i do 20 puta veće u odnosu na popodnevno letnje sunce. Neumerenost u izlaganju veštačkom suncu dovodi do oštećenja ćelija kože, te može doći do neujednačene pigmentacije i popucalih kapilara. Mnoge žene su spremne da rizikuju zdravlje zbog ovog kratkoročnog zadovoljstva i često zaboravljaju na povećan rizik za dobijanje raka kože.

U slučaju da imate genetsku predispoziciju ka onkološkim bolestima, imate neko oboljenje štitne žlezde, dijabetes ili veliki broj mladeža, izbegavajte sunčanje u solarijumu. Ako se ipak odlučite za ovaj način sunčanja, preuzmite sve mere zaštite. Pre sunčanja skinite svu šminku. Vodite računa o minutaži – ne sunčajte se nikada duže od 10 do 15 minuta. Obavezno koristite zaštitne naočare. Preporučena pauza između sunčanja je 48 sati.

Izvor: studnel.com

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura