mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

vol-stritSudska potvrda da je mesto „gde novac nikad ne spava" i leglo kriminalaca sa belim kragnama

„Novac je kurva koja nikad ne spava", kaže Gordon Geko (Majkl Daglas), glavni junak nove verzije starog filma „Volstrit". „Svaki lopov ima neko opravdanje", dodaje na to prateći lik u priči koja se ovoga puta zbiva usred globalne finansijske krize, čiji je epicentar baš u južnoj četvrti Njujorka u kojoj je nevelika ulica koja je već odavno simbol glavne američke industrije, obrtanja para.

Film Olivera Stona, režisera poznatog po ekranizacijama istinitih događaja i biografija, počinje izlaskom iz zatvora glavnog junaka koji je tamo dospeo zbog berzanske prevare, špekulacija na osnovu „insajderskih" informacija, poslovnih tajni koje nisu dostupne drugim igračima.

Iz istih razloga, u zatvor uskoro treba da uđe treba da uđe jedan stvarni igrač sa Volstrita, u slučaju koji je već proglašen za najveći u američkoj istoriji.

Radž Rataratnam, vlasnik „Galeon" grupe, „hedž fonda", one vrste berzanskih investitora koje agresivnom taktikom dobijaju i kada indeksi i rastu i padaju – minule nedelje je od strane porote u sudu na Menhetnu oglašen krivim po svih 14 tačaka optužnice za finansijske prevare. Do izricanja presude biće na slobodi uz sto miliona dolara kaucije, ali i sa elektronskom „nanogvicom" da bi se njegovo kretanje držalo na oku, s obzirom na to da je ocenjeno kako postoji veliki rizik da napusti zemlju.

Ef-Bi-Aj ga je uhapsio u oktobru 2009, a na suđenju tužilaštvo je koristilo dokaze prikupljene metodama dosad namenjenim samo borbi protiv mafije i narko-dilera: prisluškivane telefonske razgovore. To je porotu uverilo da je je njegovo poslovno carstvo, teško čak sedam milijardi dolara, u značajnoj meri stečeno nefer igrom: informacijama koje drugima koji su na berzi kupovali ili prodavali akcije nisu bile dostupne.

Zakonski, nisu smele da budu ni u njegovom posedu, ali ipak jesu. Reč je o onome što je u berzanskoj regulativi strogo zabranjeno: da se trguje na osnovu dojave da predstoji neka velika promena u statusu određene firme koja se kotira: neka nova investicija, promena vlasnika, ili nekog drugog saznanja o poslovnim rezultatima ili izgledima koje nije u javnom opticaju.

Te, takozvane „insajderske trgovine", obično su diskretni potezi, sa skromnim ulozima i adekvatnom dobiti, da se ne bi skrenula pažnja regulatora. Ali Rataratnam (53), naturalizovani Amerikanac iz Šri Lanke, obrazovan u Britaniji, od ovoga je napravio sistem. Imao je naime, kako je utvrđeno na sudu, celu mrežu insajdera-doušnika na mnogo mesta, kombinujući ono što je od njih dobijao (i za to im dobro plaćao) u mozaik tako da zamaskira konkretno poreklo informacija koje su mu omogućavale da se na berzi kladi na sigurno – i na veliko.

Zajedno sa njim u mrežu Ef-Bi-Aja upalo je i 26 saučesnika, od kojih se čak 21 izjasnio krivim i prihvatio ulogu svedoka saradnika u zamenu za blažu kaznu. Ovako veliki broj aktera bio je povod da Prit Barara, javni tužilac u čijoj nadležnosti je Menhetn, oceni kako insajderske ujdurme „prožimaju Volstrit".

Mediji su pak zaključili da je ova vrsta prevare postala biznis model i standardna poslovna procedura. Randal Lejn, autor knjige pod naslovom „Dekada kada je Volstrit poludeo", ovim povodom je podsetio na istraživanje koje je kao urednik jednog berzanskog magazina sproveo u jesen 2007. među 2.500 profesionalnih berzanskih trgovaca.

Među serijom pitanja koja su im postavljena bilo je i jedno u kojem su se izjašnjavali da li bi iskoristili insajdersku informaciju koja bi im donela 10 miliona zarade, ako bi postojao 50-procentni rizik da budu uhvaćeni.

Za tako nešto bilo je spremno njih samo 10 odsto. Ali na sledeće pitanje – da li bi to učinili ako je verovatnoća da budu otkriveni samo 1 u 10 – sa „da" je odgovorilo 28 odsto. A ako je rizik „nula", onda bi zakon prekršilo čak 58 odsto anketiranih.

Zaključak koji je izvukao Lejn je – većina onih sa belim kragnama (i raznobojnim kravatama) na Volstritu su lopovi, kad god su uvereni da neće biti uhvaćeni.

Ali slučaj Radža Rataratnama i družine bio je i povod za postavljanje mnogo važnijeg pitanja: zašto dosad nije suđeno nijednom menadžeru velikih finansijskih kuća sa Volstrita koje su bezgraničnom pohlepom i bezobzirnim kockanjem tuđim parama izazvali svetsku krizu koja je ojadila mnoge?

Kolumnista „Njujork tajmsa" Džo Nosera je tim povodom napisao da „šefovi velikih firmi koji su nesavesno radili nisu čak ni na radaru pravosuđa". „Zašto Volstrit nije u zatvoru", bio je još direktniji „Volstrit džornal".

Ričard Eskou, konsultant i aktivista „Kampanje za američku budućnost", ima odgovor na ovo pitanje. „Oni koji su isuviše veliki da bi pali (aluzija na obrazloženje zašto je država na vrhuncu krize intervencijama iz budžeta pomogla da ne propadnu najveće banke – prim.), isuviše su veliki i da bi išli u zatvor."

„Isuviše veliki da bi pali nastaviće da ugrožavaju ekonomiju jer znaju da će i u sledećoj krizi biti spasavani", kaže ovaj ekspert u tekstu za londonski „Indipendent". "I znaju da će i kad sledeći put budu uhvaćeni da krše zakon, biti pošteđeni izlaska pred sud."

S obzirom na činjenicu da se kapital najvećih banaka sa Volstrita meri hiljadama milijardi dolara, špekulant sa Šri Lanke koji je proglašen krivim sasvim je, smatra Eskou, „sitna riba". „Ovi bankari nas samo podsećaju da su vlada i ekonomija ove zemlje njihova teritorija – njihov svet u kojem mi samo živimo."

To međutim neće pomoći Radžu Rataratnamu, koji je po svemu sudeći pogrešno poverovao da je i on član tog kluba. Preti mu kazna do 20 godina zatvora, a niko ne pominje mogućnost naknadne pogodbe: da vrati trećinu nezakonito stečenog, a da zauzvrat za neko vreme nosi nanogvicu i ne izlazi iz neke od nekoliko raskošnih rezidencija koje ima širom sveta.

*

Milan Mišić, "Politika"

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Preporučujemo

Comp_2_0-00-12-08U toku ove i sljedeće školske godine Ministarstvo prosvjete i nauke u saradnji sa GTZ-om sprovešće kampanju „Energetska turneja" u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura